Най-голямата браншова организация на земеделските производители COPA – COGECA изпрати писмо до всички земеделски министри в ЕС в подкрепа на предложенията на Европейската комисия за средносрочно и дългосрочно опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП). 


Опростяването на селскостопанската политика и намаляването на административната тежест са изключително важни за земеделските производители. Чувството, че са изоставени, изведе много от тях на улицата. След това Европейската комисия стартира диалог за опростяване на изискванията в ОСП, което е подкрепено от Copa-Cogeca. Краткосрочните и средносрочните до дългосрочните мерки за намаляване на тежестта върху земеделските производители са спешни и те трябва да допринесат за по-добро прилагане на политиката, която отчита реалностите на място, в съответствие с поставените цели. В това отношение ние подкрепяме предложенията на Европейската комисия за опростяване на ОСП като стъпка в правилната посока, която гарантира прехода към по-устойчиво земеделие”, се казва в писмото на COPA – COGECA


От най-голямата земеделска организация в ЕС настояват още да се преразгледат и обмислят следните предложения:


-    По отношение на ДЗЕС 2:  да се даде възможност за забавяне на прилагането му след 2025 г. предвид липсващите условия за ефективно и практическо изпълнение. 


-    Относно ДЗЕС 6  да се гарантира по-голяма яснота по отношение на възможността държавите-членки да вземат предвид специфичните условия във всяка страна. 


-    По отношение на ДЗЕС 7 - премахване на задължението за ротация на културите. 

-    Относно предоставянето на възможност на държавите-членки да решат дали да предоставят подкрепа за схеми, обхващащи практики за отделяне на земеделски площи като земя, оставена под угар, или ландшафтни характеристики чрез екосхеми или ангажименти за агроекология и климат. 


От най-голямата организация на фермерите и кооперативите в Европа се обявиха за опростяване на процедурата за изменение на Стратегическите планове на ОСП. 

Относно предоставянето на гаранции, че освобождаването на дребни земеделски стопани под 10 хектара от контрол няма да доведе до повече контрол върху другите фермери, като по този начин създава неравнопоставеност”, посочват още от COPA – COGECA


 От браншовата организация настояват да се гарантира, че ревизираните разпоредби се прилагат още от тази година до края на настоящата ОСП.