На 66,65% от площите, заявени като угари, но използвани за целите на ДЗЕС 8 и осигуряването на продоволствената сигурност, през кампания 2023 са отглеждани 67 култури, се посочва в Доклад за качеството на  изпълнение на Стратегическия план за 2023 г. На Министерството на земеделието.

Още по темата: След дерогация по ДЗЕС 8: Какви са изключенията и какви са възможностите?

Най-важните и с най-голям дял от засетите култури са следните:

Слънчоглед – 91 024 ха, от които са добити 172 035 тона, или 10,6% от общото производство за страната. Тези допълнително произведени обеми осигуряват около 80% от необходимото количество слънчогледово масло за задоволяване на вътрешното потребление на страната и човешка консумация. Същевременно от преработения слънчоглед е получен и слънчогледов шрот, който е ценна суровина за фуражната промишленост. 

Пшеница – 27 725 ха, от са произведени 150 546 тона, или 2% от общото производство за страната. Количеството представлява около 12-13% от обемите за вътрешно потребление, необходими за производство на брашно и съответно хлебни изделия.

Ечемик – 2 854 ха, от които са добити 15 097 тона, което е 2% от общото производство за страната.

От гледна точка на екологичните ефекти и въздействието на дерогацията върху околната среда, като положителен ефект може да се отчете, че отглеждането на която и да е земеделска култура на площи, предназначени за угар, означава наличие на растителна покривка и респективно растителни остатъци след прибиране на реколтата. 

През 2023 г., в периода август-октомври на територията на 140 общини и по данни на Националния институт по метеорология и хидрология е установено трайно силно и екстремално почвено засушаване. При пределна полска влагоемност на почвата под 40%, се създават предпоставки за настъпване на почвена деградация в резултат на ветровата ерозия. 

В този смисъл наличието на растителна покривка на тези площи в условията на силно почвено засушаване, оказва благоприятен ефект върху опазването на почвите, категорични са от Министерството на земеделието.