Основният въпрос при производството на лавандула и лавандулово масло тази година ще бъде свързан с реализацията на продукцията.

Етерично-маслените култури: Саморегулацията в сектора изглежда единственото възможно решение

Това прогнозира Юлия Пенкова, която започва да отглежда етерично-маслени култури със семейството си преди десет години в землището на селата Победа и Стефан Караджа. 

Залагат първите насаждения с лавандула през 2009 г., постепенно през годините ги увеличават с по 10-20 дка и вече обработват над 110 дка. 

Юлия Пенкова: „Всяка година има своите колоритни моменти. През миналата кампания това бяха непрекъснатите дъждове по време на жътвата. Дано не се повторят. Заради високите температури и жегата лавандулата вече навакса много бързо и предстои в началото на юли масово да започне прибирането й.”

В момента основният въпрос на всички стопани е свързан с реализацията на продукцията. Повечето дестилерии изискват капаро от 30 до 50 %, тоест предварително фермерът трябва да предплати средства, които още не е спечелил.

При някои от големите дестилационни предприятия в Добруджа е наложена следната практика: при сключени дългогодишни договори експерти посещават полетата с лавандула и те определят готовността на растенията и датата на жътва.

По този начин се избягва струпването в дестилерията, гарантира се оптимално протичане на процесите по дестилация и ритмичност в производството на масло. 

Дъждовете през миналото лято доведоха до огромни опашки в предприятията, чакане на ред и абсолютна неритмичност в подаването на зелената маса. 

Големите дестилерии в Добруджа сключват 5-годишни договори с фиксирана защитна цена.

Много от стопаните не са съгласни, въпреки клаузата за доплащане към цената в края на сезона, ако има скок. В същото време обаче други фермери смята, че скокообразното нарастване на декарите с ароматната билка в един момент ще срине цената на маслото. 

В момента лавандуловите насаждения са в добра кондиция. Температурите над 30 градуса помагат на растенията да „качат” етеричното масло в съцветията.

„Високата и неочаквана цена през лятото на 2018 г., която се променяше и покачваше всеки ден, предизвика нов интерес към културата”, коментира Юлия Пенкова.

Площите с лавандула надхвърлят тази година 70 000 дка, докато през миналата са били 40 000 дка. Така нови 30 000 дка с лавандула ще започнат да дават продукция през следващите години и тогава още по-остро ще стои въпросът дали наличният дестилационен капацитет е достатъчен.

„Всяка една дестилерия съществува заради това, че собственикът й има насаждения, които могат да оползотворят мощностите”, коментира производител на лавандула от село Змеево.

Според него трудно ще се стигне до цената от лятото на 2018 г., която в края на сезона беше от порядъка 220-250 лв./кг.

„Трудно вече ще се постигне тази цена на база засетите площи. Дано не се отиде в другата крайност и не отчетем срив”, не крие опасенията си фермерът.