Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” ще глоби собственик на дестилерия, разположена в покрайнините на Генерал Тошево. Санкцията е от 200 до 500 лв. и се налага за нарушение на забраната за опалване на сухи треви и стърнища.

Жега и риск от пожари в стопанствата

Със започването на дестилацията на лавандула в предприятието са запалени остатъчни продукти. Възниква пожар и веднага е подаден сигнал до Регионалната служба. Огнеборците са установили, че заради силния вятър е обгазен част от добруджанския град. Глобите при повторно нарушение са от 500 до 2000 лв. 


Срещу системното обгазяване жителите са подавали периодично жалби до общината в Генерал Тошево. Това принуждава екоинспектори от общинската администрация и от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна да извършат проверка на място. Установено е, че на тази дестилерия са издавани предписания с цел прекратяване опалването на остатъците при дестилацията на лавандула. Предстои РИОСВ – Варна също да наложи санкции на нарушителите. 

 

С настъпването на пожароопасния сезон от Регионалната служба в Добрич за пореден път напомнят за забраната за опалване на стърнища и за завишено внимание при извършване на земеделските дейности. Фермерите вече са подали схемите с разположение на житните ниви и пътищата до тях. Инструктирани са ловните дружинки, берачите на гъби, билки и липов цвят, земеделските стопани и кметовете на населените места. Огнеборците още веднъж припомнят за необходимостта от изправност на земеделската техника, тъй като голям процент от сериозните инциденти стават при първото влизане на машините в нивите. Жътвата на ечемик в крайморските общини на Добруджа започна, температурите са високи и предпоставките за пожар – много сериозни.