Докато Берлин се подготвя за началото на традиционната „Зелена седмица“ в средата на януари, консервативният земеделски министър на Долна Саксония Барбара Оте-Кинаст (ХДС) отново повдигна въпроса за въвеждането на данък върху месото - нещо, което активистите за защита на животните изискват от години, съобщи Eурактив Германия.

И Германия обмисля данък върху месото

Дебатът за производството на месо набира скорост седмица преди десетки хиляди да подновят протестите си в Германия с искания за по-екологично и по-благоприятно за животните селско стопанство.

Темата за въвеждането на специален данък върху месото влезе в германската политика още през лятото на 2019 г., но тази седмица консервативният Християндемократически съюз (ХДС) отново постави въпроса на дневен ред.

Министърът на земеделието на Долна Саксония Барбара Оте-Кинаст поиска в интервю в понеделник, 6 януари, въвеждането на специален данък върху месото, за да се осигурят повече приходи за хуманно отношение към животните.

„Знаем, че няма да бъде платено доброволно. Не е нужно да залагаме на това“, каза Оте-Кинаст пред Neue Osnabrücker Zeitung. „Вероятно имаме нужда от специален данък“, добави тя.

През лятото земеделските политици на ХДС, СПД и Зелените се изказаха в полза на по-висок данък върху добавената стойност (ДДС) за месото. Депутатът Алберт Стегеман (ХДС) заяви, че увеличението на данъка за тези храни може да бъде „конструктивно предложение“ на равнище ЕС.

Този допълнителен приход обаче ще трябва да се използва като премия за хуманно отношение към животните.

Досега нито една държава членка на ЕС не е въвела данък върху месото. В момента в Германия месото се ползва от намалената данъчна ставка по ДДС в размер на 7%, вместо 19%.

Според земеделското министерство германците харчат годишно около 23,4 млрд. евро за месо, а на всеки германец се падат средно около 60 кг на година.

Ако ставката на ДДС върху месото бъде повишена, това би означавало допълнителни приходи от 5,2 млрд. евро за държавата, показват изчисленията на Федералната агенция по околна среда за 2016 г.

В ЕС всяка държава членка зависи от определянето на ставките на ДДС. Понастоящем никоя държава от ЕС не налага данък върху месото, въпреки че Швеция и Дания обсъждат въпроса от години.

Но има и аргументи срещу повишаване на ДДС за месото. От една страна, увеличението на цените с няколко цента едва ли би имало ефект за намаляване на консумацията.

Освен това няма начин приходите да бъдат предназначени целево за животновъдството, тъй като те ще бъдат влязат в общия федерален бюджет.

Мнението на Германската асоциация на фермерите е, че „нито хуманното отношение към животните, нито защитата на климата ще спечелят, ако германските фермери продължават да инвестират в по-високи стандарти за хуманно отношение към животните, а пазарът е снабден с продукти, произведени при по-ниски стандарти за хуманно отношение в други страни на ЕС на ниски цени“.

Оте-Кинаст е съгласна с тези аргументи. Тя се обяви срещу повишението на ДДС за месото, но подкрепи идеята за въвеждане на отделен данък, така че парите да отидат при фермера.