В Германия активно се обсъжда възможността за повишаване на данъка върху червеното месо, месната продукция и газираните напитки, съобщава изданието Российская газета.

Великобритания обмисля данък върху червеното месо

За момента тези предложения не намират приемане от страна на правителството, но лекари и поддръжници на здравословния начин на живот не се отказват от каузата си.

По тази тема във вестника Tageszeitung се появи статия, която предлага да се повиши данъкът върху пържолите с 28%, а на колбасните изделия – със 166%, което ще доведе до намаляване с 18 000 на броя на смъртните случаи в страната.

Авторите на материала се позовават на изводи на Световната здравна организация, според която свинското, говеждото и агнешкото месо е възможно да провокират онкозаболявания.

Колкото до сладките газирани напитки, то още през пролетта над 200 германски лекари се подписаха под открито писмо до канцлера, призовавайки да се ограничи консумацията на захар по същия начин, по който се води борба с тютюневите изделия.

Властите в Германия засега не реагират на призивите, но в парламента не изключват възможността в близките 3 години да бъде въведен данък и върху захарта.