На последния Консултативен съвет по плодове и зеленчуци бяха поставeни редица актуални и комплексни проблеми за производителите. Един от най-важните е, че тази година за първи път обвързаната подкрепа за сектора няма да бъде изплатена на време. 

Още по темата: Пазари, напояване и работна ръка – трите стълба за производство на плодове и зеленчуци

През последните няколко кампании за директни плащания овощари и градинари получаваха обвързаното си подпомагане до средата на месец март. В първата година от новия програмен период обаче това ще се случи чак през май. 

„Институциите вероятно трудно могат да си представят мащабите на този проблем, защото става въпрос за огромна част от производителите, които не могат да изплатят препаратите, торовете и други материали на фирмите доставчици още от миналата година. Съответно те отказват да им доставят продукти, с които да работят през новия сезон. Освен това фермерите не успяват да финансират работните операции в градините по това време на годината, затова просто се отказват от тях”, обяснява за Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциация на овощарите в България. 

Апелът, отправен към земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), е не само да се потърсят начини за изтегляне на плащането, но и да се направи преценка какво национално законодателство ще бъде сътворено за предстоящата Кампания 2024, така че това закъсняло плащане да не се повтори през 2025 г. Все пак има добра новина за стопаните.

Една от корекциите в Стратегическия план, която чака одобрението на Брюксел, е от следващата година да отпадне изискването за производителите на зеленчуци да събират опаковки от семена.

От бранша очакват да се направят и други облекчения по отношение на административната тежест и на изискванията по различните интервенции от новия Стратегически план. Например по интервенцията за насърчаване употребата на сортове, устойчиви на климатичните явления, също се планира промяна. 

„Към този момент действа условието земеделски стопани, кандидатствали по интервенцията, да не могат да прилагат на тези сортове никакви продукти за растителна защита и торове. По наше настояване България поиска промяна в Стратегическия план в тази му част, така че да са възможни две операции. Първата операция е на тези насаждения да могат да се употребяват биологични препарати. И втората операция е да се използват конвенционални продукти за растителна защита, но с по-ниска ставка на единица площ”, сподели Гроздева.

Извън плащанията, които предстоят тази година, на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци от бранша поставиха два много сериозни проблема – липсата на поливна вода и на работна ръка, и как държавата може да помогне.

Вижте повече от разговора ни с Живка Гроздева във видеото.