Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще даде отговор пред парламента каква е позицията на министерството по искането на българските пчелари да получават заплащане за услугата „Опрашване“.
 
 
Въпросът за неотложните мерки за подкрепа на сектор „Пчеларство“ е зададен към министъра от народния представител Надя Клисурска-Жекова. Румен Порожанов трябваше да отговори днес, но е излязъл в отпуск и затова участието му в парламентарния контрол се отлага, отбелязаха служители на Народното събрание.
 
Във въпроса към министъра депутатът Надя Клисурска-Жекова очертава трите най-важни теми, които са били обсъждани на среща с членове на Съюза на българските пчелари от област Пазарджик. 
 
Първата е за мерките за осигуряване на достойно заплащане за всяко пчелно семейство за услугата „Опрашване и опазване на биоразнообразието“. Вторият въпрос е за възстановяването на общинските регистри, които да осигурят регистрация на пчелите по места. Третата тема е засилването на контрола върху регистрацията на пчелините като животновъдни обекти.
 
 
„Планира ли Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) действия за тяхното реализиране? Какви с днешна дата са първите предстоящи стъпки от политиката на МЗХГ за подпомагане, защита и развитие на сектор „Пчеларство“?“, пита Надя Клисурска-Жекова.
 
Тя изтъква, че пчелите са основните опрашители в природата, но през последните години пчелните семейства постоянно намаляват. Сегашната ситуация е такава, че повечето пчелари са възрастни хора и отглеждат по 10, 20, 30 пчелни семейства. Много малко пчелари имат по 100, 150 и повече кошери, като само те участват по програмите и получават средства.
 
„Един пчелин опрашва растенията в радиус от 3 км. Кое е по-важно тогава – един пчелин с 200 кошера или 10 пчелина по 20 кошера през 5-6 км, които ще опрашват стотици квадратни километри“, отбелязва народният представител.
 
Запитването обръща внимание и на факта, че пчеларите с малко на брой кошери често не се регистрират като земеделски стопани, тъй като това е свързано с допълнителни разходи, които са непосилни за тях. Така много години голяма част от пчеларите не получават никакви средства за услугата „Опрашване“.