Връщането на две групи български сезонни работници от граничните власти на летище "Шарл де Гол" в Париж стана повод за въпроси към Европейската комисия, която по-рано обяви, че специално за тези граждани на ЕС ще има зелени коридори за пътуване, въпреки извънредните мерки срещу коронавируса.

Сезонни работници: Работата на полето не е за всеки

Европейската комисия изрази днес очакване Франция да провери случая с върнатите от границата български сезонни работници, съобщи БТА.

"Имаме пълно доверие в проверката на френските власти", заяви говорител на комисията по време на пресконференция в отговор на въпрос.

Той добави, че ЕК е представила насоки как държавите в ЕС да действат със сезонните работници. По неговите думи тези насоки невинаги се следват от държавите. Говорителят отбеляза, че Комисията се старае да помогне временните ограничения на движението да бъдат ясни за гражданите.

Европейското право не допуска дискриминация, включително на етническа основа, заяви говорителят в отговор на въпрос, свързан с изразените съмнения, че българските пътници са били върнати от Франция, защото били роми.

По-рано Комисията препоръча държавите в ЕС да пропускат сезонните работници, независимо от общото затваряне на европейските граници заради пандемията от коронавируса COVID-19.

Както Агри.БТ писа, група от 73-ма български сезонни работници беше върната още от летището на френската столица с мотив, че пътуването не отговаря на условията в извънредното положение в страната. Самолетът, който върна първата група в родината, превози и втора група до Париж, но и на тези български граждани беше отказан достъп.