Франция изненадващо блокира влизането в страната на 73-ма българи, кандидати за сезонна работа, а след проблеми с френските власти днес групата се завърна в София с полет от Париж.

6 000 сезонни работници от чужбина се записаха на борсата у нас

Пристигналите сънародници споделиха пред медиите, че властите са посочвали различни причини за недопускането им в страната. Първият упрек бил, че българите не спазвали изискваната дистанция на опашката пред гишетата на летището в условията на извънредни мерки срещу коронавируса.

Посочвали също проблеми с адресната регистрация и с наличието на валидни трудови договори. Накрая властите обявили само един мотив за спирането на групата – пристигането на сезонните работници не отговаряло на условията на извънредното положение във Франция.

Българите бяха задържани на парижкото летище „Шарл де Гол“ при опит да влязат в страната на 5 май. През първите 12-14 часа на летището те ни не са имали достъп до вода и храна, а телефоните им били иззети.

Сигнал за случващото се подава Хюлия Адемова от Дулово, която дълго време няма връзка с майка си. Българският консул в Париж Милена Узунова съобщи пред бТВ, че френските гранични власти са поискали от авиопревозвача, довел пътниците във Франция, да ги върне обратно в България, тъй като не са отговаряли на условията да влязат в страната.

„Многократно разговарях с представител на групата. Вчера ги посетихме на място. Становището на властите е, че те не са успели да предоставят достатъчно доказателства. Самите ни сънародници признават, че някои от тях идват за първи път или са тук за втори летен сезон“, каза Милена Узунова.

Консулът добави, че след проверките групата е била настанена в административен център за чужденци, където условията са добри и са имали храна и мобилна връзка.

Преводачът на част от българите Недка Янева сподели, че през първите 12 часа отношението към тях е било лошо. Някои хора се нуждаели от лекарства, но били лишени от достъп до багажа си.

„В неделя, 3 май, 15 работници от същия авиопревозвач бяха допуснати във Франция. Затова от България тръгва и втората група. Беше предвидено тази група да пристигне с договори и регистрации“, допълни Янева. Предстои завърналите се българи да прекарат в изолация 14-дневна карантина.