Земеделските стопани ще имат възможност да подават чрез Системата за електронно управление (СЕУ) или да заменят вече подадени планове и документи в периода 25 септември - 9 октомври 2023 г. по три екосхеми.

Това ще стане възможно след промяна в Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни, която е публикувана за обществено обсъждане до 12 септември.

Промените ще бъдат възможни в следните направления: 
  • План за управление на хранителните вещества - по Екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал - насърчаване на зелено торене и органично наторяване
  • План за паша - към Екосхема за екстензивно поддържане на постоянно затревени площи
  • Документи, доказващи, че насаждението е в период на плодоваване - към Интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове. 

 

Предварителната проверка от страна на Държавен фонд "Земеделие" на подадените заявления за подпомагане показва, че част от фермерите не са приложили необходимите документи към депозираните заявления за подпомагане в определения за целта 3-седмичен срок след последния ден за подаване на заявленията за подпомагане, който изтече на 14 август.

Липсата на тези документи ще лиши земеделските стопани от възможността да получат подпомагане въпреки изпълнението на всички останали критерии за допустимост, се казва в доклада на зам.-министър Александър Йоцев

Тъй като 2023 г. е първа година на прилагане на интервенциите с тези изисквания, следва да бъде предоставена допълнителна възможност за кандидатите, заявили за подпомагане съответните екосхеми или обвързано подпомагане.

Данните от проведената кампания по прием на заявления за Кампания 2023 г. сочат, че по Екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал - насърчаване на зелено торене и органично наторяване, са кандидатствали 3845 броя земеделски стопани с общо заявени площи в размер на 1 179 972 ха;

по екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи заявления за подпомагане са подали 1464 броя фермери с обща площ от 74 978 ха;

по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове кандидатите са 7 518 на брой с площ 28 680 ха. 

Предстои Държавен фонд „Земеделие“ да направи множество проверки по трите интервенции, което налага новият срок, в рамките на който ще бъдат подадени или заменени съответните документи, да бъде определен в периода 25 септември-9 октомври, се казва в мотивите на вносителя.

В този случай ще бъде осигурена възможност ДФЗ да започне проверките по тези интервенции след 15 октомври.