Множество са предизвикателствата, с които фермерите се сблъскват ежедневно. В края на деня обаче единственото нещо, което има значение, е удовлетворението от добре свършената работа, което пък най-добре се споделя не с друг, а със семейството.

За поредната истинска и вдъхновяваща история, екипът на Агри.БГ посети русенското село Новград. Там отидохме на гости в стопанството на семейство Кръстеви - Росен, Ралица и Вероника, които заедно правят дори невъзможното на практика възможно в земеделието вече над 25 години.

Ето кои са те.

"Обработваме зърнено-житни култури. Започнахме с животни, отглеждахме овце. През 2012 г. махнахме животните и остана само зърнопроизводството", обясни Росен Кръстев, а съпругата му Ралица добавя:

"Животните ги махнахме, защото имахме трудности с пастири, прибиране на фураж. Отделно изкупната цена на млякото и месото са ниски и така  останахме само със зърнопроизводството. Но предполагам, че нещата ще се оправят и то ще тръгне в по-добра насока", обясни Ралица Кръстева.

В стопанството тя помага с каквото може.

"Грижа се за овошките. Помагам на Росен когато документация трябва да се приготви или да се изготвят договори, пръскания и някаква физическа работа, свързана с продажбата на зърно и хигиенната част", добави тя.

Дъщерята на Росен и Ралица също помага активно в стопанството.

"От както навърших 18 години съм регистрирана като земеделски стопанин и помагам в техничната част. Това е семеен бизнес и няма толкова външни хора, затова и направихме един затворен кръг. Включвам се в свободното си време, когато мога, тъй като съм студент", сподели Вероника.

Към момента младата дама учи хуманна медицина в Стара Загора. И въпреки че все още не й е кристално ясно в коя сфера на работа ще се насочи, след като завърши, тя е категорична за едно нещо:

"Няма да се връщаме към животните. В България животновъдството е изключително трудно и няма проспериране", обясни младата дама.

Стопанството на семейството е около 1800 дка, като заедно отглеждат основните за страната зърнено-житни култури - пшеница, царевица и слънчоглед.

С края на жътвата обаче няма как да не засегнем темата за очакванията.

"В съпоставка с минали години очакваме добив като през 2022 г. Може и да е малко по-висок или малко по-нисък, но около нея ще се въртят нещата. Добивите, които имахме през 2021 г. просто няма да ги има", коментира Росен Кръстев.

В стопанството работят само тримата. Интересно ни е как се справят сами по време на кампания?

"Разполагам с 5 трактора и 1 комбайн. Тракторите ми са руски, повече ми са Беларус. А комбайната е немска. Всичко обработвам сам. Денем, нощем - както дойде. Само за жътвата ми трябват хора, защото не можеш да жънеш и да возиш - всичко там трябва да бъде на момента. Както старите са казали - ден, година храни", каза още той.

2023 г. донесе със себе си много хаос и неясноти. Всичко това рефлектира върху пазарите, отделно от това климатичните промени не спират да ни изненадват, а войната в Украйна продължава. Как всичко това продължава да оказа влияние върху обикновените фермери? 

"Трудно е. Цените се сриват, климатичните промени влияят на добива", коментира Ралица Кръстева.

Въпреки всичко Европа реши да подпомогне зърнопроизводителите именно заради всички тези последици. До колко обаче субсидирането беше справедливо и свърши работа?

"На калпак не е правилно да се раздават субсидиите, защото имаше подпомагане за слънчогледа, при което се взеха най-малките декари. Предходната година имах много декари, по-предната година имах 30 дка, съответно получих подпомагане единствено за тези 30 дка. При Вероника и при Ралица беше същата работа. Нямаше смисъл от това подпомагане", категоричен е зърнопроизводителят.

По думите на Росен Кръстев рентите в региона са между 60 и 80 лв., като тази година цените са се вдигнали с почти 30%. 

Вижте повече във видеото.