Национален земеделски музей ще бъде създаден към Министерството на земеделието и храните, реши Министерски съвет по време на редовното си заседание в сряда.

Кабинетът прие проект на изменение на Закона за Селскостопанската академия (ССА), чрез който музеят ще се отдели от ССА като юридическо лице. Музеят ще се издържа от бюджета на земеделското министерство.

Основната дейност на Националния земеделски музей е да издирва, придобива, съхранява и популяризира паметници на културата в областта на земеделието.

В музейните фондове и експозиции се съхраняват повече от 28 000 музейни единици. В научния архив се съхраняват лични фондове на видни земеделски учени и дейци.

На повече от 1000 кв. м. са разположени постоянните експозиции по овцевъдство и козевъдство, откритите за посещения през 1996 г. експозиции по растениевъдство, лозарство и винарство, тютюнопроизводство, розопроизводство, зеленчукопроизводство, откритите за посещения през 2002 г. експозиции по пчеларство и ветеринарно дело, къща – музей „Академик Д. Костов” в с. Локорско, обл. София.



© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!