По време на кръгла маса по проблемите на овцевъдството, председателите на двадесет и три организации стигнаха до решението да подпишат меморандум, с който гарантират своето участие в учредяването на Съюза на овцевъдите в Европа, а през декември 2017 г. той да стане факт. Събитието се проведе във Велико Търново и бе част от шестото издание на Националния събор на овцевъдите в България, което се проведе от 12 до 14 май край Петропавловския манастир. 
 
 
Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) и организатор на събитието коментира пред Фермер.БГ.
 
„Съюзът на овцевъдите в Европа е учреден. Мисля, че всичко това, което видяхте и единомислието, което показахме – заедно да направим нещо са показателни. Също така самият меморандум, с който ще закрепим тази среща и се надявам до края на годината съюзът да стане и легален факт“, обясни той.
 
Сред представителите на браншовите организации бяха страни като Австрия, Великобритания, Грузия, Италия, Литва, Латвия, Македония, Португалия, Сърбия, Унгария, Киргизстан, Казахстан, Белгия и много други. 
 
 
По думите му равносметката от едно такова събитието, като мащаб и значение, е че всички тези държави видяха, че не са сами в постоянното единомислие за проблемите и развитието на сектор Овцевъдство.
 
„В следващия момент нашите колеги, които присъстваха – животновъди и овцевъди от България, видяха как се случват нещата в Европа и Азия. Освен това се успокоихме, че в цената на млякото не сме последни в Европа. На дъното има две държави, след нас – Сърбия и Македония“, заключи Караколев.