Аграрното министерство очаква решение на Европейската комисия във връзка с таваните на украинската помощ. 

Четете още: Увеличават бюджета по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства

 

Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев по време на среща с представители на Българска аграрна камара. Той уточни, че има готовност веднага да се направи изплащането.

 „Единствено след положителен отговор може да се пристъпи към превеждане на средствата. Ако се изплатят средства, без такова разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура. Не трябва да нарушаваме правилата“, категоричен бе министърът пред участниците в срещата, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.  От браншовата камара потвърдиха подкрепата си във връзка с изпълнение на Меморандума и отчетоха напредъка по него.

Министърът съобщи, че се обмисля създаване на общински магазини, в които да се предлага само местна българска продукция. Той припомни и че се работи по нормативни промени, с които да се защитят в по-висока степен българските производители чрез подобряване функционирането на веригата за доставки на храни и постигане на баланс и прозрачност в търговските отношения при стриктно спазване правилата за конкуренция. 

Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ вече е излъчила контактна група за работа в процеса на изготвяне на проектозакон за организацията и правилата на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти, като се разчита на експертизата и на всички останали представители на Българската аграрна камара, за да има резултати от тази законодателна инициатива, съобщи зам.-министър Йоцев. Интерес към работа по законопроекта е заявен и от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Национална асоциация на оранжерийните производители.