Всички биологични продукти, доставяни по двете училищни схеми трябва да бъдат произведени от български земеделски стопани. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Досегашното изискване за ½ от доставките на плодове и зеленчуци да бъдат от регистрирани земеделски стопани ще се отнася само за конвенционално произведените плодове и зеленчуци. По този начин ще се увеличи делът на всички български плодове и зеленчуци.
Това предвиждат промените в Наредба за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“. 

 До 12 юни ще продължи общественото обсъждане на документа. 

 

Измененията, които ще бъдат в сила в новия програмен период имат за цел да се увеличи делът на местните и биологично произведени продукти в доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата, се посочва в доклада с мотивите на министър Явор Гечев към премиера.

В проекта е предложено броят на доставките на биохрани да бъде 9 от общо 50 за цялата учебна година, вместо досегашните най-малко 4, но не повече от 6 броя биологични доставки. 
Разширява се и асортимента на продуктите, като е предвидено включването на малини и боровинки в порция по 0,125 г., не повече от 4 доставки годишно общо. 

Възможността за директното закупуване на продуктите от признати групи/организации на производители, което е в унисон с националната политика за сдружаване на земеделските производители е една от основните цели на проекта.