Депутатите от Комисията по земеделие очакват министър Явор Гечев на второто си заседание, което ще се проведе през следващата седмица. Темите, които вълнуват народните представители са много, затова те искат да има и блиц-контрол.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Специално изслушване на министъра обаче ще се направи по темата за Кампания Директни плащания 2023 г. , която е в ход от началото на април, но проблемите там са изключително големи. Предложението е на Ализан Яхова от ДПС. Бившият шеф на ДФЗ уточни, че по време на срещите си с избиратели са били сигнализирани за трудностите, които срещат фермерите. 

Поради липсата на председател на Комисията, до оформянето на дневния ред ще се стигне след като се направи искане към председателя на Парламента Росен Желязков и то бъде подписано в четвъртък от всичките 21 членове, уточни Росен Костурков, който в сряда изпълняваше функциите на председател. 

Депутатите от Комисията по земеделие приеха на първото си заседание вътрешен правилник за работата си в Комисията с малки редакции от предложения текст. Не беше одобрено предложението да няма вътрешни правила по подобие на ситуацията, в която работиха в 48-то Народно събрание. 

21 депутати ще решават аграрната политика в Парламента

Предстои да се уточни пълният списък на законопроектите, които трябва да разгледат на своите заседания, засега е ясно, че един от тях е за държавния бюджет, както и законите за храните и за агрохранителната верига. 

Въпреки, че много от членовете на Комисията се познават от предишни издания на Парламента, те отново се представиха. В сегашното Народно събрание освен познатите бивши министри на земеделието, има и нови лица, свързани със земеделието и хранителната индустрия.