Проблемите с пасищата в Елена са големи и те се дължат до голяма степен на "чистачите на трева". Това заявиха от Сдружение на еленските животновъди по време на среща със зам.-министъра на земеделието Крум Неделков във Велико Търново.

Кой печели от липсата на промяна в закона за пасищата?

“В цялата община Елена на височина над 400 метра не се сее 1 дка, а само се коси от хора без животни. Проблемът е в начина на трайно ползване на земите от общинския и държавния поземлен фонд. Не може 15 години една нива да я косиш като ливада без нито едно животно. По този начин дори да се повишава субсидията на животновъдите, няма никакъв смисъл, защото ние не можем да се докоснем до никаква земя, заради “чистачите на трева”, коментира секретарката на сдружението по време на срещата.

По думите й членове на сдружението вече започват да разпродават животните си, заради липсата на земя.

“Тази година в община Елена като начин на трайно ползване пасища се разпределиха 1 100 дка. От тях допустими за подпомагане са едва около 500 дка. Всичко останало са ниви и те се косят с една обработка, така ползвателите получават и субсидии наравно с животновъдите, които имат по 4-5 обработки.

Става дума за непродуктивни земи, 9-10 категория. Всичко това са ниви, които се косят, не се инвестира в техника - няма работна ръка и изобщо не се търси такава, защото няма нужда. Основно тези масиви се обработват от кметски наместници с достъп до ГРАО”, обясни секретарката на сдружението.

По думите й шансове животновъдите да си купят земя или пък да наемат такава са минимални, защото цените на декар са около 200-300 лв.

“Тази година вече няма бели петна, до които преди някак си животновъдите успяваха да се докоснат. От 5500 дка допустим слой в 3 землища едва 1500 дка достигнаха до животновъдите. Върху останали 4000 не се е произвело едно зрънце. Тези хора нямат животни, но имат много пари, защото им остават много. Ограничете чистачите, ако искате да има животновъдство!”, заключи тя.

По думите й този проблем не е само в община Елена, но и при всички малки, семейни ферми в Балкана. 

Проблемът с пасищата в Елена е поставян няколко пъти, като писма са писани до последните трима министри на земеделието - проф. Христо Бозуков, Иван Иванов и Явор Гечев. Към момента обаче сдружението все още няма отговор.