От години бием тъпана по различни форуми и срещи, че има несправедливости в настоящия закон за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с който биват ощетявани фермерите когато се раздават пасища. Тази поправка в закона е от 2016 г. За тези 6 години са установени много пропуски и затова искаме промяна. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) по време на среща със земеделския заместник-министър Крум Неделков и директора на дирекция  “Животновъдство” Деница Ковачева във Велико Търново.

Предложение: Държавата да подпомага бранша с цяла кредитна линия

На срещата животновъдите направиха конкретни предложения за законови промени, свързани с разпределянето на пасища от държавния и общинския поземлен фонд, така че да бъде избегнат субективният елемент и предимство да имат животновъдни обекти от съответното населено място. Срещата е продължение на тази в Стара Загора.

“Вашите колеги представиха доста сигнали за неправомерно раздаване на пасища на хора без животни. Също така раздаване на пасища на хора, които са на 30-40 км от животновъдния обект. Затова и поех ангажимента да се срещнем и с вас - животновъдите от Северна България”, каза зам.-министър Неделков.

Фермерите споделиха как пасищата се отдават субективно и как едни животновъди получават само хубави пасища, а други само лоши.

НОКА представи за пореден път и своите предложения за промяна в закона, а именно:

“С предимство да бъде местния животновъд според локацията на фермата. На второ място общинския и държавния поземлен фонд да бъдат раздавани в една процедура. 

Настояваме в комисиите задължително да има представител на областна дирекция земеделие или на общинските служби по земеделие, които познават лично животновъдите. И също така във всяко кметство да бъдат изнесени писмено всички ползватели от всяко едно населено място - какъв животновъден обект има, кои са собствениците, какви и колко животни се отглеждат в тях и колко земя от общинския и държавния поземлен фонд получават те”, обясни Симеон Караколев.

На срещата стана ясно, че в новия програмен период, който стартира през януари 2023 г. ще има 5 нови мерки за подпомагане на животновъди, които са свързани основно със земя. 

“Ако вие нямате достатъчно пасища, няма да може да се възползвате от тези мерки. Само ще кажа, че интересите за тези пасища са толкова големи и в тях участват толкова парии, че в три поредни парламента ходим в Комисията по земеделие, говорим с председателите, те поемат ангажимент да направят нужните промени и това не се случва”, каза още Караколев.

От своя страна зам.-министър Крум Неделков пое ангажимент да придвижи законопроекта в посока, да даде предимство на животновъдите и местните стопанства.


„Ще направим нужните промени, а за разпределението на пасищата ще се използват данни за геолокация на животновъдния обект от Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните“, каза заместник-министър Неделков.

В заключение аграрният заместник-министър призова животновъдите да следят активно работата по законопроекта и след внасянето му в Народното събрание.