Ако по-рано при използването на обикновени торове фермерът от щата Джорджия (САЩ) Чип Блок е събирал по една реколта на година, то сега, залагайки на наноторове, той събира по две. При това обемът на използваните торове е еднакъв и в двата случая, пише fertilizerdaily.ru.

Как да изберем пръскачка

Проблемът на традиционните минерални торове е известен: дори при правилно внасяне в земята голяма част от тях не се използва ефикасно, изтича в грунтовите води. По този начин само малка част от внесеното количество става достъпно за отглежданите растения.

В момента на пазара се предлагат подобрени продукти, чиито частици в тора са с размери от 1 до 100 нанометра, което съответства на една милиардна от метъра.

Заради своя малък размер, тези частици се съединяват със свръхчиста вода. В резултат се получава молекулярен щит, който създателите наричат „нанощит“. В този щит молекулите на водата обвиват най-малките частици тор.

Фермерите, които са изпробвали качествата на продукта, твърдят, че са успели да повишат двойно реколтата от отглежданите култури и да подобрят здравословното им състояние.