С над 200 трактора се включиха в националния протест земеделските производители от Врачанско. На изхода на Бяла Слатина рано сутринта в понеделник започнаха да се събират не само зърнопроизводители, но и техни колеги от всички подотрасли, които са сериозно засегнати от нерегламентирания внос на земеделски стоки от Украйна. 

Четете още: Протест на земеделските производители в цялата страна

 

Своето недоволство изразиха животновъди, пчелари, както и хората, които се занимават с производството на плодове. 


Начело на протеста в Бяла Слатина застана Румяна Ангелова. Бившият председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в момента е член на Управителния съвет на Врачанския съюз на зърнопроизводителите. 

„За мое най-голямо удоволствие сме над 200 машини, неочакван брой за нас, защото сме  малък регион, в който ни тъпчат големите с Майбасите. Затова съм горда от това, че днес видях толкова много хора на протест - не само зърнопроизводители, а и пчелари, овощари, животновъди. Имаме представители от почти всички браншове“, коментира тя за Агри. БГ. 
Според Ангелова обединението между различните отрасли се е получило, тъй като правителството постъпи по най-лошия начин спрямо тях. 

„За съжаление видяхме, че министърът, с който водихме доста добри преговори остана като в небрано лозе и решението е взето самосиндикално от пет човека управляващи. Тези пет човека неглижираха целия сектор, продадоха ни, продадоха и държавата. Исканията ни са да се преразгледа отпадането на забраната за внос, да бъде въведена наново и да се увеличи обхвата и, защото засяга колегите животновъди, производителите на плодове, зеленчуци, живи животни. Това е храната на хората“, каза още Ангелова. 

Румяна Ангелова: Първо да се извинят управляващите в София, защото земеделските стопани не са терористи. Освен това е необходимо да се направи един конструктивен диалог и да се решат проблемите на сектора. 

Според Красимир Аврамов, учредител и първи председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите колапсът на българското земеделие в сегашната ситуация на несигурен пазара е основната причина да излязат толкова недоволни от различни браншове – животновъдство, трайни насаждения, черупкови плодове, овце, кози. 

„Ние не бяхме първи, но сме едни от най-засегнатите, затова, че нашите управници разрешиха украински стоки да се вкарват. Това решение, което приеха тихомълком и светкавично не чрез министъра на земеделието, не през Комисията по земеделие, а от Икономическата комисия и Парламента, нанесе и последният удар върху търпението на българския земеделски производител“, коментира стопанинът, който от 37 години работи в родното земеделие. 

Стачкуваме, защото искаме българската земя да се работи от български фирми. Не искаме капитал с неясен произход да навлиза и да обърква технологиите в българското земеделие. Искаме да създадем за нашите деца условия да останат и да продължат нашия бизнес, не искаме да търпим тези загуби. Говори се от финансовия министър, че сме имали 2.5 млрд. лева печалба миналата година, но веднага му задавам въпроса – загубата, която тази година се очертава от над 3 млрд. лева в сектора, какво ще стане с нея. Защото в земеделието една лоша година не можеш да я оправиш със следващите 3-4 години. Ние искаме да сме спокойни, когато плащаме рентата на нашите баби и дядовци“, каза още Аврамов. 

Според него до решението да се стигне до София се е стигнало, защото проблемите могат да се решат от управляващите. „Искаме и напояване, искаме и добри доходи на земеделците, искаме да не фалират средните и дребните стопани, да има семейни фирми, да има хора на село, но с тази политика няма как да стане“, твърди той.

Красимир Аврамов коментира и твърдението на премиера, че протестиращите са терористи – „Първият председател на НАЗ съм, но никога не съм бил ръководител на организирана престъпна група, не искаме да ни противопоставят с обществото, нито секторите вътре в земеделието. За първи път българските земеделци показаха, че могат да бъдат обединени“. 

Проблемите на стопаните от региона обобщи и агрономът Георги Георгиев, който е земеделски производител, работещ в землището на Бяла Слатина. Цялото му семейство е включено в дейността на фамилното стопанство. 


В момента най-големият проблем е нереализацията на нашата продукция, не говорим за цени, има слабо търсене, което е продиктувано от една страна от световното понижение на търсенето, а от друга от масирания внос от Украйна“. Той сподели, че все още има нереализирана царевица и пшеница, а слънчогледът продал на ниски цени, въпреки ниските добиви. 

„Тази година продукцията, която произведохме беше с много високи разходи и не на последно място това се получава така, заради здравословната храна, която ние сме задължени да отглеждаме“, каза още Георгиев. 

Отпадането на забрана на вноса от Украйна е довело Кръстьо Кръстев, земеделски производител от регион Враца на протеста. Според него вносът не е спирал никога. „Реколтата си е в складовете, търговия няма, всичко става много скъпо, натрупахме огромни разходи за производство. В същото време цените на продукцията паднаха и то доста и реално работим на загуба“, каза още стопанинът. 

Той припомни, че субсидиите от 15 години са едни и същи, в същото време наемите на земите скочиха няколко пъти. „Субсидиите вече са много малка част от приходите на земеделския производител и са нищожни на фона на помощите, които се получават от фермерите в цяла Европа. Но аз лично никога не съм работил за субсидия. На мен ми е важно да успея да произведа качествена продукция и да мога да я продам“, казва Кръстев.

За него най-големият проблем е повишаването на рентата няколко пъти.  „Калкулирахме много разходи, миналата година всичко беше много скъпо, горивото пак е близо до 3-те лева и ако продължаваме по този начин, един работещ бизнес ще приключи“, заключи стопанинът. 

През нощта в понеделник срещу вторник към столицата ще потегли колоната от трактори. Стопаните искат да покажат сами на управляващите, че не са терористи и търсят начин за оцеляването си. Исканията им ще бъдат казани под прозорците на властта, дано да има кой са ги чуе.