Земеделски производители от цялата страна и от всички сектори излизат на протест, за да изразят недоволство относно политиките в селското стопанство.

Следим темата ТУК

Началният час на протестите е 10:00 ч., като от различни части на страната до Агри.Бг достигат сигнали от фермери, че полицията им забранява да излизат с машините по републиканската пътна мрежа и те са принудени да търсят обходни маршрути. 

Към 14 ч. протесите утихнаха, тъй като фермерите се подготвят да пътуват към столицата - много от тях от далечни точки, със земеделската техника. 

Освен това стопаните сигнализират за внезапни проверки от Държавен фонд "Земеделие". 

На всички точки от протеста бе прочетена декларация с общите искания на земеделците: 

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

В 12.30 ч. от пресцентъра на аграрното министерство разпространиха писмо от министъра на земеделието Кирил Вътев до Инициативния комитет на протестиращите.

Вижте детайлно какво видяха нашите репортери: 

Земеделски производители са блокирали айтоския проход. Това ще продължи до 15 ч., каза за Агри.БГ зърнопроизводителят Мартин Балулов, който е на мястото. 

За разлика от пловдивската и пазарджишката полиция, униформените край Айтос са проявили разбиране и не са създавали ненужни проблеми на фермерите, каза Балулов. 
На блокадата в Айтоско има стопани от общините Дългопол и Провадия. 

Балулов предостави на Агри.БГ кадри с дрон от мястото. 

Протестиращите земеделци в Тутракан пък разсипаха на пътя мляко, плодове и зеленчуци. Стопани подпалиха кошери. 

 

Инициативният комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест призовава:

"Уважаеми граждани, моля да ни извините и да не предприемате пътувания на 18 и 19 септември. Главни пътища ще бъдат затворени в понеделник на територията на цялата страна, а във вторник столицата ще бъде блокирана заради протестите на българските фермери, за да го има българското производство на пазара!".