През последните месеци цените на торовете са по-ниски от тези през сезон 2022/2023. Това обаче не е успокояващо на фона на високите цени на селскостопанската продукция. Имайки предвид това, много фермери се питат как ще се отрази намаляването на употребата на торове върху добивите. Ориентировъчен отговор дава полското издание Farmer. 

Новите стари предизвикателства пред зърнопроизводителите: Ценова несигурност и суша

Ако напълно се откажете от минералното торене, въпросът не е ще намалеят ли добивите, а с колко. Категоричен отговор няма. Можем само да си създадем ориентировъчна представа. При рапицата и зърнените култури нивото на спад на добивите е около 50%. При захарното цвекло, царевицата и картофите може да очаквате спад между 30 и 50%. Не е изключено да станете свидетели и на по-сериозно намаляване на добивите, тъй като лошо подхранваните растения ще намалят добива не само поради ниско снабдяване с хранителни вещества, но и поради по-висока чувствителност към биотичен и абиотичен стрес.

Намаляването на добивите автоматично се отразява върху доходите. Според изчислението на поляците, като се приспаднат разходите за торене, ще имате добър доход, но не и толкова добър, колкото при използването на торове. 

Полски фермери, вече тествали как се отразява намаляването на торенето с минерални торове, отбелязват, че липсата на адекватно подхранване увеличава риска от лотария при реколтата. Спадовете на добивите на това ниво обикновено са при тежките почви. При леките може да се очакват и по-сериозни, близки до 70%. 

Наблюдавайки пазара, поляците допълват, че като се има предвид делът на разходите за торене и понижаването на цените на земеделските продукти, рискът при насажденията с по-малко торене е по-слаб. Високите разходи карат много фермери да се опитват да пестят. Това обаче не бива да става за сметката на неразумността. Пълното изоставяне на минералните торове не е препоръчително. Към пестенето трябва да се подходи внимателно. Теория по въпроса за въздействието на намаляването на торовете има много, но друго е да се види ефектът на практика. През есента например в Полша мнозина са намалили сериозно многокомпонентните торове за зимните култури. Други дори не са торили въобще. На местата с богата почва това може да не се отрази през първия сезон. В този контекст естествените торове, като оборския, стават много важни. 

Някои опити показват, че отказът от минерално торене не е непременно свързан с много значително намаляване на добива, при условие че се дават подходящи дози естествени торове. Това се вижда от добивите на растения, отглеждани по биологичен начин. Въпреки че не са задоволителни, ако ги съпоставим с добивите от растения, отглеждани по конвенционална технология, има и огромни разходи за минерално торене. 



Вижте още:

Ако вносът спре: За колко време ще ни стигнат българските плодове, мляко и месо?

Пролетни настроения в зърнопроизводството: Стопаните спестяват от торове и инвестиции

Плодородието расте със задържането на повече въглерод в почвата