От години Русенският университет поддържа добри отношения с Технологичния университет в Санкт Петербург, във връзка със сътрудничеството за обмен на студенти и преподаватели. Фермер. БГ разговаря с Ксения Иванова, студент по програмата "Еразъм+" във филиала на Русенския университет в Разград, който предлага обучение по три направления - „Химични технологии“, „Биотехнологии“ и „Хранителни технологии“. Тя избира да дойде в България, за да натрупа опит и да продължи обучението, което е стартирала в Русия.

Разград предлага обучение, но и реализация

Обучителната програма в България съответства на материала, който трябва да се покрие в Русия и предметите, които се преподават. Реших да дойда тук, защото специалността, която следвам, бе закрита, а филиалът в Разград ми дава възможност да продължа своето обучение. Имах отлични оценки и исках да не прекъсвам следването си, казва младата студентка.

За момента Ксения Иванова все още не е сигурна накъде ще тръгне реализацията й в кариерно отношение.

Моята специалност е много обширна, има голям избор от възможности. Не е изключено да се насоча към фармакологията, но все още не съм категорично решила“, допълва тя.

След приключването на обучението си по програма „Еразъм+“, Ксения Иванова е изключително доволна от престоя си в България – както от условията на живот, така и от отношението на другите студенти и преподаватели.

„Всички бяха много радушни и беше много приятно да се работи с тях“, заключи тя.