Споразуменията по зърнената сделка престанаха да действат. Тя е спряна, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. 

Цените на зърнените култури под диктата на несигурността на пазарите

"Черноморските споразумения престанаха да важат в понеделник. За съжаление частта, която се отнася до Русия, не е изпълнена досега. Следователно действията им се прекратяват“, обясни представителят на Кремъл, цитиран от РИА Новости. 

Той подчерта, че веднага щом частта от договореностите, касаеща Русия, бъде изпълнена,  Москва незабавно ще се „върне към изпълнението на тази сделка“.

Русия официално е уведомила Турция , Украйна и ООН за възражението си срещу удължаването на сделката за зърно, съобщава говорителят на външното министерство Мария Захарова. 

Черноморската инициатива, която беше подписана на 22 юли 2022 г. от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, включваше износ на украинско зърно, храни и торове през Черно море.

Втората част - меморандумът Русия-ООН, предвиден за три години предвиждаше деблокиране на износа на руски храни и торове, повторно свързване на Руската земеделска банка към SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части и редица други стъпки.