Организацията на обединените нации (ООН) разполага с три месеца, за да изпълни условията на меморандума, улесняващи руския износ на селскостопански продукти, ако иска Москва да поднови преговорите за украинския износ на зърно. Това обяви Русия в сряда, 19 юли, предаде Ройтерс.

Четете още: Производители: Със смесени чувства посрещаме новината за затворения зърнен коридор

Русия заяви в понеделник, че спира участието си в едногодишната сделка, постигната с посредничеството на ООН, която позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море.

Черноморската сделка беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, за да подпомогне борбата с глобалната продоволствена криза и да се преодолеят допълнителните пречки, възникнали след руската инвазия в Украйна.

Оттеглянето на Русия означаваше, че свързаният пакт за подпомагане на собствения ѝ износ на зърно и торове също беше прекратен, отбеляза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от Дневник.

Още: Четете всичко най-важно в нашата специална рубрика за зърнените коридори

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че сега ООН има задължението да изпълни руската сделка, ако иска Москва да се върне към по-широки преговори за подпомагане на съживяването на украинския износ.

"Самият меморандум между Русия и ООН гласи, ще цитирам, че споразумението ще бъде в сила за три години и в случай, че една от страните възнамерява да го прекрати (или Русия, или ООН), тя трябва да даде тримесечно предизвестие. Дадохме предизвестие", подчерта Захарова пред радио "Спутник" в сряда.

"Съответно ООН има още три месеца, за да постигне конкретни резултати. Затова хората не трябва да тичат към микрофоните в секретариата на ООН, а да използват тези три месеца, за да постигнат конкретни резултати. Ако има конкретни резултати, ще се върнем към дискусията на този (по-широк) въпрос", каза още тя.