Индонезийските компании се интересуват от увеличаване на вноса на руски зърнени култури, съобщи федералният център за развитие на износа на селскостопанска продукция-FSBI Agroexport.

Съответните намерения бяха изразени по време на дискусиите на бизнес мисия на руски компании, изнасящи селскостопански продукти, която се проведе в Джакарта.

По време на форума, ръководителят на PT Cerestar Indonesia Ник Фенг каза, че неговите предприятия купуват руска пшеница от 2007 г. и винаги са били доволни от високото й качество.

Той изрази надежда, че още през тази година компанията ще се завърне към обществените поръчки. Припомняме, че тази година Русия възобнови доставките на пшеница за Индонезия, прекъснати през 2022 г. В резултат на това, само през първите девет месеца обемът на износа вече надвишава 500 000 тона.

Друга компания, Mayora Indah, която внася хлебна пшеница за производство на тестени, сладкарски и други изделия, също планира да започне работа с руски доставчици тази година, каза мениджърът по покупките Фердинанд Вираван.

На свой ред председателят на Управителния съвет на Съюза на износителите на зърно Едуард Зернин отбеляза, че от една страна, в момента Русия осигурява почти 25% от световните доставки на пшеница, а от друга - Индонезия е един от най-големите вносители на зърно на глобалния пазар.

agriniser_new

Според него, резултатът от бизнес мисията и прекия бизнес диалог между двете страни ще доведе до завръщането на руското зърно на индонезийския пазар, процес който вече е започнал.

През 2021 г. от Русия в Индонезия са внесени 32 200 тона селскостопански продукти на стойност 31,4 милиона долара. В края на 2022 г. износът на руска селскостопанска продукция за Индонезия се е увеличил с 56,2% в стойностно изражение спрямо година по-рано.

В същото време руското мито върху износа на пшеница ще бъде намалено до 5297,7 рубли (55,36 долара) за тон, за периода от 25 до 31 октомври 2023 г., спрямо сегашната ставка от 5734,7 рубли (59,91 долара) за тон, според министерството на земеделието в страната.

Митото върху износа на ечемик ще бъде нулево спрямо сегашната ставка от 772,6 рубли (8,07 долара) на тон, докато митото върху царевицата ще бъде намалено до 2218,1 рубли (23,17 долара) на тон от 3271,8 рубли (34,19) на тон, сочат данните на министерството.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 252,6 долара за тон, за ечемика - при цена от 162,1 долара за тон, а за царевицата - при цена от 195,8 долара за тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!