Субсидията от 100 евро на хектар е одобрило румънското правителство. Подпомагането ще се изплаща на фермери за земеделски култури, засяти през есента на 2022 г. и пострадали от миналогодишната суша.

Четете още: Кирил Вътев: Компенсациите на фермерите трябва да бъдат според мащаба на загубите

 

Средствата се дават по временната рамка за кризата в Украйна, което означава, че трябва да бъдат изплатени на фермерите най-късно до средата на тази година.

Директната безвъзмездна помощ по тази схема представлява компенсаторно плащане на площ, състоящо се от еквивалента в леи на 100 евро/хектар, което се отпуска на стопанство, което работи в областта на първичното производство на селскостопански продукти. Броят на бенефициентите е 162 640, съобщава agrointel.ro.

Земеделските производители ще получат субсидията, ако притежават поне един хектар земеделска земя и са подали заявление за плащане в ЗДОИ през кампания 2023 г. 

Получената от фермерите в съседна Румъния субсидия се равнява на исканата от нашите зърнопроизводители сума от 20 лева (около 10 евро) на декар. 

Максималната стойност на пряката безвъзмездна помощ, предоставена на предприятие бенефициент, не може да надвишава еквивалента в леи на 280 000 евро

Общият финансов ресурс, необходим за изпълнение на схемата, е 1 200 000 000 леи, представляващи еквивалента на 243 239 956 евро, които се осигуряват от държавния бюджет чрез план-сметката на Министерството на земеделието и развитието на селските райони за 2024 г. Изплащането на сумите, представляващи държавната помощ по тази схема се изпълнява до 30 юни 2024 г. включително.

Румънските фермери протестираха през миналата седмица предимно по региони, като блокираха гранични пунктове с Украйна, но без да влизат в Букурещ. В четвъртък стана ясно, че столичното кметство е разрешило протест да се проведе на площад Виктория. Протестът е одобрен за три дни - неделя, понеделник и вторник, между 21 и 23 януари. Разрешителното ще даде възможност в града да влязат 5000 протестиращи, 100 камиона и 100 трактора. Той се организира от сенатор Диана Шошоака.