Над пет часа продължи в понеделник срещата между Българска аграрна камара и Министерството на земеделието и храните. 

Четете още: България и още 4 държави са поискали налагане на мита за зърното, идващо от Украйна


„Настояваме проблемите в земеделието да не бъдат пренебрегвани, затова очакваме до сряда официална дата и час за среща с министър-председателя акад. Денко , вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев! Ако до 17 януари не получим информация за такава, започваме организация за ефективни протестни действия за следващата седмица. За българското правителство трябва да е ясно, че колкото повече проблемите и техните решения се отлагат, толкова повече напрежението в сектора расте“, обяви в социалните мрежи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която членува в аграрната камара. 

Илия Проданов: "На управляващите се дава време за реакция, защото българските фермери не са „терористи“, а хора, които могат да водят нормален диалог."  

По време на срещата е станало ясно, че няма достатъчно пари за държавни помощи през годината. „Освен това няма никакво развитие за много от законодателните промени, които земеделските производители искат, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), който също е участвал в срещата. 

Според Илия Проданов не трябва сегашната ситуация да се свързва с подписването на меморандума с правителството по време на септемврийските протести. Тогава изобщо не е коментирано подпомагане за сектор „Зърнопроизводство“, а единствената точка беше за забраната на внос от Украйна. Пред Националното радио Проданов напомни, че Украйна е продължава да внася стоката си у нас неофициално през Румъния. 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват стопанствата с пшеница, царевица, ечемик, рапица и слънчоглед да бъдат субсидирани по специалната държавна помощ, покриваща щетите от войната, без това да ощетява останалите сектори. За целта са необходими около 400 млн. лева (20 лв./дка), сочат сметките на Проданов. Тази помощ ще достигне основно до малките и средни производители в страната, което е целта на асоциацията.

От НАЗ искат твърда позиция на държавата относно очакването еврокомисарят по търговията да предложи нов регламент, който цялостно да освободи търговията на Европейския съюз с Украйна. Става дума за абсолютна либерализация без никакви пречки и контрол върху търговията, което европейските фермери в цяла Европа не желаят.