С около две седмици по-рано от обичайното започна розоберът тази година. Причина за това е необичайно горещата пролет и високите температури в края на месец април и началото на май, коментираха производители пред Фермер.БГ.

Началото на кампанията дадоха  в пловдивското село Отец Паисиево, както и в старозагорските Хрищени и Колена.

По информация на Наташа Ковачева, директор на Института за розата, цитирана от БТА до десетина дни кампанията ще бъде открита и в общините Гурково и Николаево.

От Агенцията по заетостта съобщиха, че на общата трудова борса, която се проведе в гр. Казанлък, 14 крупни розопроизводители от региона са обявили 94 свободни работни места за сезонна заетост във връзка с розобера.

Около 50 -60 ст. ще получат берачите за килограм розов цвят, като на този етап няма недостиг на работници, посочва Наташа Ковачева.

До края на седмицата се очаква кампанията да добие масов характер и в Карловско - Сопот, Климент, Пролом и др., където са едни от най-големите площи с роза дамасцена, съобщава в-к „Марица“. Розоберът стартира с изкупна цена на цвета около 2.50-2.60 лева за килограм, колкото и миналата пролет.

Макар че като цяло състоянието на розовите насаждения е много по-добро от миналогодишното и храстите имат заложени много повече пъпки за цъфтеж, прогнозата за реколтата и рандемана от маслодайната роза все още е нестабилна - всичко зависи от "онзи отгоре", почти суеверно коментират розопроизводителите и се молят за дъжд. При хладна и дъждовна пролет се очаква розите да изцъфтяват постепенно и да дават добър рандеман.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!