В началните етапи в производство на вино стои маята, която започва да ферментира гроздето и така постепенно го превръща в алкохол. Това стана ясно от информация на електронното издание Грийнтех.
 
Маята разчита на ферментацията за своя растеж и за да има енергия, но без крака и криле, за да се разпростира от грозде на грозде, тя си е изработила техника за „качване на автостоп“ – използва плодовите мушици, заради които произвежда прекрасен плодов аромат.
 
„Маята на виното, която в крайна сметка се изолира от природната среда, не произвежда разкошните благоуханни съединения по време на ферментацията. Създаването на ароматни съединения отнема много енергия на маята, но стикулът й да го прави е привличането на плодовите мушици. Тя ги привлича с приятни плодови аромати - това са ароматите, които ние откриваме във виното“, обяснява Владимир Жиранек, професор по винарство в Университета на Аделаида.
 
Процесът на привличане на плодовите мушици носи полза не само за маята – той е полезен и за самите винарки. Ферментиралото грозде е идеалната среда за яйцата на дрозофилите, а най-добре е, ако в тяи има и винена мая.
 
Мато Годарт от Школата по биологични науки в Университета в Оукланд, изучава въпроса. Той смята, че новите знания за взаимодействието между плодовите мухи и маята „ни помагат да разберем защо дрождите правят интересни аромати и отваря възможността за използване на мухите за намиране на нови дрожди“.
 
Изследванията на Годарт са установили, че ако плодовите мушици имат избор между множество различни видове дрожди, те носят 100 пъти повече от ароматната винена мая – тоест, миризмата има много голямо значение.