С първите лъчи на слънцето в долината Салинас на юг от Сан Франциско може да видите как „грохтящ“ робот си прокарва път през полето, изпускайки големи облаци пара. С помощта на „водни ножове“ – струя вода с високо налягане, машината срязва главите на марулите, които след това веднага постъпват в конвейер, където служители в престилки и с качулки почистват кочаните от листата, съобщава wired.com.

Изобретиха робот-берач на ягоди

В същото време друга група работници събират същата реколта но по традиционния начин – с нож в ръка.

За неподготвения човек този тип работа е доста тежка, казва Изабел Гарсия, работничка, която събира реколтата, седнала в робота.

Гарсия и нейните колеги не са загубили работата си, въпреки появата на интересния робот. Точно обратното – те работят рамо до рамо с него. Това е особено актуално в щата Калифорния, където понастоящем пазарът на труда в селското стопанство изпитва сериозен дефицит на кадри.



По думите на Гарсия все по-малко млади хора са привлечени от сектора. 

Тук, в долината на Салинас, фермери и техници са обединени в опит да създадат аналог на Силиконовата долина в селското стопанство. Усилията им не се ограничават само до въвеждането на роботи с водни ножове.

Същността на промяната се крие не в замяната на човека при осъществяването на работа, която той обичайно е извършвал, а в насочването на изкуствения интелект в сферата на дейности, които са непосилни на човека.



Днес като главна цел на изследванията в селското стопанство може да се определи автоматизацията на производството. Това се налага поради факта, че все по-малко хора са готови да изпълняват традиционни полеви дейности.

По думите на Денис Донохю, ръководител на Western Growers Center for Innovation and Technology, до 2050 г. числеността на световното население ще възлиза на 10 млрд. души. Тези хора ще имат нужда от храна, да не говорим за какво количество животни ще има на фона на прогнозите за покачване на нивото на океана, което означава – по-малко земя. 

Как да оптимизираме работата във фермата

Поради това решаването на проблема е видно само в използването на максимално ефективни методи на производство, които неизбежно влекат след себе си автоматизацията на едни или други дейности, характерни за агросектора.