Общият индекс на бизнес климата на пазара на земеделска техника в Европа отбеляза ръст за първи път от 14 месеца. През май той се повишава от -57 до -51 пункта при скала от -100 до +100), информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA).

Страната, в която скоро ще се продават по 1 млн. трактора на година

Ежемесечната анкета на CEMA показва допълнително стабилизиране на бъдещите очаквания на индустрията по отношение на входящите поръчки и оборота. Производителите на машини за животновъдство конкретно са най-уверени на този етап. Те имат оптимистични очаквания за следващите шест месеца. При техниката за обработване на почва обаче прогнозите са се влошили още повече. Индексите на бизнес климата при тракторите и комбайните бележат подобрение. Остават обаче под средните за цялата индустрия. 

По данни на CEMA май, след като натрупаните поръчки достигнаха своя връх в началото на миналата година, обемът на поръчките отбелязва многократно значително намаление и сега съответства на производствен период от 3,7 месеца. Това все още е относително високо в дългосрочно сравнение, но по-ниско спрямо всеки месец през последните три години. Вижте още:

Има ли промяна на пазара на земеделска техника в Европа?

Над 400 модела на агромашини в първото по рода си изложение за агромоделизъм у нас

Тревоги, но и стабилизация на пазара на агромашини