Най-големият земеделски дрон е продукт на стартъп компанията от Бразилия Agrobee. Той е с впечатляващи възможности, включително автономност и товароносимост. Може да пръска до 380 хектара на ден. Макар да е дело на стартъп, вече 50 бройки от Agrobee 200 служат на бразилски фермери, съобщава Future Farming. 

Започна БАТА АГРО 2024

Agrobee 200 може да носи 200 кг пестициди и да работи в продължение на час и 20 минути. Това значително надвишава производителността на много дронове за земеделие. Повечето тях работят по около 30 минути. 

Бразилският дрон е оборудван с малък двигател, който може да се зарежда с етанол, дизел или бензин. Може да работи практически 24 часа в денонощието, само с петминутни почивки за зареждане с гориво, казва Марко Минербо, управляващ партньор в Agrobee.

Agrobee 200 използва система, която картографира полетата, където трябва да се извърши третирането, като може да лети на височина около 4 метра над културите със скорост от 60 км/час. Дронът изпълнява задачите си на базата на анализ на терена, използвайки GPS системи, ултразвук и специални камери, които автоматично картографират и избягват препятствията. Той е подходящ за различни култури, включително зърнени култури, кафе, захарна тръстика и др.

Колкото до цената на Agrobee 200, тя възлиза на 300 000 долара. За тези пари получавате най-големия земеделски дрон в света, който може да излита, да каца вертикално и да лети с ниска скорост. Засега компанията разполага с готов модел Agrobee 200, но разработва и други две версии. Това са Agrobee 100 и Agrobee 900. Те ще са с капацитет съответно 100 и 900 литра.

Любопитен факт за настоящия модел 200 е, че е създаден за по-малко от 4 месеца. Създаването на машината за рекордно кратко време има обяснение – екипът, разработил дрона, може да се похвали с десетилетия постижения в областта. Преди това, тоест преди Agrobee, беше създаден дронът Tupã, който дори предизвика интереса на кралското семейство на Саудитска Арабия, като беше една от петте най-добри иновации сред 13 000 експоната на изложението MEBAA 2022, което се проведе в Дубай.Вижте още:

Тревоги, но и стабилизация на пазара на агромашини

Страната, в която скоро ще се продават по 1 млн. трактора на година

Над 400 модела на агромашини в първото по рода си изложение за агромоделизъм у нас