Пчелари от Южна България се оплакват, че Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – ВетИС, не им приема регистрацията на пчелините в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитни дейности (ЕПОРД). Така те не могат да участват в интервенцията за насърчаване на естественото опрашване.

10 дни ще бъде отворен приемът по интервенциите в сектор „Пчеларство“

Срокът за кандидатстване, който остава, е много кратък – до 21 юли, и трябва бързо да се реагира, предупреждават администраторите на тематична група в социалните мрежи, които планират да сигнализират на Министерството на земеделието и БАБХ.

Интервенцията за опрашване е една от най-дискутираните сред пчеларите, на която те възлагаха големи надежди за допълнително подпомагане. Според много от тях обаче интересът към нея няма да е голям. Важно е да се знае, че биологичните пчелари не са допустими кандидати. 

„На всичкото отгоре, интервенцията за опрашване дублира изискванията за биопчелините, при които ставката е много по-висока. Това според мен ще провали тази интервенция и интересът ще е много под очакваното. Аз лично не познавам пчелар, който да отговаря на изискванията на интервенцията за опрашване и да не е био“, коментира производителят Румен Кесерджиев.

Междувременно Министерството на земеделието публикува разяснения относно кандидатстването по интервенцията, при която се поема 5-годишен ангажимент и не трябва да се намалява броят на отглежданите пчелни семейства в стопанството.

При кандидатстване със стационарен пчелин стопанствата се делят на две категории – от 10 до 150 пчелни семейства или от 151 до 250 пчелни семейства. Заявеният пчелин трябва да е разположен в обхвата на НАТУРА 2000 и/или на планинските райони въз основа на GPS координатите от регистрацията му.

В радиус от 2,5 км площта трябва да е заета предимно (над 50%) от тревна и храстовидна растителност или горски територии. Проверките за начина на ползване на площта е на база начина на трайно ползване на физическите блокове. В СЕУ има инструменти за справка за разположението на пчелина, но тя има само информационен характер.

При кандидатстването за опрашване с подвижен пчелин са предвидени две дейности, които включват разполагане на пчелните семейства за минимум 14 дни:

1.    Опрашване на земеделски култури – до границата или в земеделски парцел, заявен със земеделски култури по приложение № 10 от Наредба № 10 от 2023 г.; или
2.    Опрашване на естествена растителност – площта в радиус от 2,5 км от GPS координатите на пчелина е заета предимно (над 50%) от тревна и храстовидна растителност или горски територии, включително акациеви, кестенови или липови гори.

Когато се извършва опрашване на земеделски култури в ДФЗ чрез СЕУ се предоставят следните документи:

•    Със заявлението за подпомагане заверено копие от договор със земеделски стопанин за площите и земеделските култури, които трябва да е идентифицирал в ИСАК за съответната година.
•    До 30 юли ( 30 август за 2023 г.) на съответната година се предоставя информация и документ чрез СЕУ за земеделския парцел с номер от ИСАК, на който се извършва опрашването, и номера на животновъдния обект.
•    До 30 септември на календарната година се дава приемо-предавателен протокол, в който са вписани данни за номера на земеделския парцел от ИСАК, земеделската култура, денят на разполагане и периода на извършване на услугата.

Земеделските стопани трябва да спазват базови задължения по приложение № 9 от Наредба № 10 от 2023 г. и да:

•    Осигурят допълнително зимно подхранване и ранно пролетно стимулиране на пчелите;
•    Ежегодно да подменят пчелни майки с млади племенни майки – не по-малко от 2 на всеки 10 пчелни семейства. Същите не трябва да са финансирани по интервенция „Действия за запазване или увеличаване на наличния брой пчелни кошери в Съюза, включително развъждане на пчели“.

Преместването се удостоверява с Ветеринарномедицинско свидетелство, подчертават от земеделското министерство.