Вечер е. Представете си автономен робот как броди из полето. Точно това може да видите в Бразизия. Там вече технологиите решават един от най-важните проблеми пред фермерите - борбата с вредителите. Автономният робот не само ги неутрализира, но и събира ценна информация, съобщава Agribrasilis. 

Агроиновации: ЕП с ново проучване за изкуствения интелект в агро-хранителната верига

Днес изкуственият интелект на бразилската компания Solinftec помага в реално време в обработката на повече от 12 милиона хектара в Бразилия, САЩ, Канада и Латинска Америка. Той предоставя данни и решения за производителите на култури и взаимодейства с автономен робот, който ловува през нощта. 

„Нашият автономен робот, наречен Hunter, е нощен робот, който привлича насекоми със светлинни вълни с определена дължина и ги унищожава с електрически удари. Той обикаля фермите през нощта, за да контролира вредителите, преди да достигнат етапа на снасяне на яйца, без да застрашава опрашителите, които са дневни насекоми”, споделя Емерсън Марсело Крепалди, главен оперативен директор на Solinftec в Бразилия и Южна Америка. 

Роботът се справя добре с икономически опасни вредители - бръмбари, дългоносици, скакалци, пеперуди, включително белокрилки и др. 

Hunter е автономен и има слънчеви панели за генериране на енергията, необходима за нощните му мисии. За да направи това, той използва два метода на придвижване: високопрецизен GPS, който му позволява да следва предварително програмирани маршрути, и камери и компютърно зрение, които определят местоположението на растенията и насочват робота да върви, без да стъпва върху самите растения. Това поведение се контролира от изкуствения интелект ALICE. Той определя най-ефективния маршрут и идеалния момент за действие. 

“Роботизираната платформа позволява да се наблюдава всяко растение, което спомага за ранното откриване на вредителите и бързото им контролиране с по-малко използване на пестициди. В допълнение, когато роботът заснема изображения на реколтата с камери и мултиспектрални сензори, той може да идентифицира здравето на растенията, храненето, височината на растенията и качеството на реколтата“, допълва Крепалди. 

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ферма с над 1000 кози се стреми към продажбата на селектирани животни и роботизиране

Летящите трактори - бъдещето на селското стопанство

Може ли изкуствен интелект да прогнозира цената на зърното?