Съгласно Индикативната годишна работна програма през октомври е планиран старт на подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която ще подкрепи младите земеделски стопани с до 25 000 евро, а Националната служба за съвети в земеделието ще подпомага кандидатите.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Това стана ясно по време на среща с управителя на Областния информационен център в Добрич Геновева Друмева. Обсъдени бяха предстоящите приеми по ПРСР до края на 2022 г., както и консултантските услуги, които регионалните координатори и служби предоставят на земеделските стопани от Добричка област. 

Предстои да бъдат организирани информационни събития в Добруджа, чрез които информацията на приемите по ПРСР и Стратегическия план по ОСП да достига по-бързо до производителите.

Управителят на ОИЦ-Добрич информира, че екипът е в очакване на старта на Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмния период 2021-2027 г. Чрез различните комуникационни канали и тематични събития експертите активно ще подкрепят с безплатна експертна информация потенциалните бенефициенти.

На работната среща бе обсъден и новият териториален подход и интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) от Програма за развитие на регионите, както и ролята на експертите в звената за медиация и публични консултации в Регионалните съвети за развитие.