Предложението за намаляване на ДДС на 9% ще бъде отново включено в Закон за изменение на Закона за държавния бюджет. Това каза председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание (НС) - Пламен Абровски, пред журналисти на Десетия събор на овцевъдите край Петропавловския манастир. Събитието се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), а медиен партньор на проявата бе Агри.БГ.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

“През януари 2022 г. имаше предложение ДДС за плодовете и зеленчуците да бъде намалено на 9%. Сега отново включваме това предложение, тъй като това е най-реалистичното намаление на ДДС за държавата, което може да се случи бързо и е позволено от ЕК”, обясни Абровски.

От своя страна, земеделският министър Иван Иванов добави, че намалението на ДДС на 9% ще се отрази на крайната цена за потребителя.

“Искаме да намалим нивата на ДДС, за да могат да се компенсират тези увеличения в цените на хранителните продукти, които в момента са налице. Те са в европейски и в световен мащаб, България не е изолиран случай.

Поне в нашата страна ние се опитваме да даваме ниски цени на хранителните продукти предвид и покупателната способност на българските граждани”, заключи министър Иванов.