Публикуван преди дни обзор на биопазара показва, че миналата година обемът на продажбите на биопродукция в САЩ е достигнал 47 млрд. долара. Това е с 3,7 млрд. долара повече, отколкото година по-рано, съобщава agrostory.com.

ДФЗ изплати над 52.5 млн. лева за биоземеделие

От указания обем рекордните 43 млрд. долара се дължат на продажбата на био хранителни продукти.


По този начин, съгласно официалните данни, понастоящем в САЩ биопродукцията съставлява повече от 5,3% от общия обем на консумираните от американците хранителни продукти. Това означава, че в годишно изражение продажбите на биопродукти са нараснали с 8,8%.


Струва си да отбележим, че ръстът на целия пазар за хранителни продукти е едва 0,6%.

Био зеленкучово-плодовият сектор е основа на биопазара за хранителни продукти – 40% от асортимента от биопродукти се състои от плодове и зеленчуци. Миналата година в САЩ обемите на продажбите достигнаха 15,6 млрд. долара.


Важен факт е, че днес 15% от общият обем на консумираната от американците храна са био зеленчуци и плодове. Най-голямо е търсенето на т.нар. салати «grab-and-go» (микс от нарязани зеленчуци и плодове) и готови за консумация зеленчуци(пресни и замразени).


Според експерти страната се нуждае от допълнително развитие на биоземеделието. Необходими са още фермери, които отглеждат биопродукция, за да се удовлетвори стремително нарастващото търсене.