През миналата година служителите на агенция „Митници“ са заловили 5 000 литра от инсектицида тиаметоксам, транспортиран в 1000 туби по 5 литра, които са били декларирани като защитен грунд за дърво. Общо през 2022 г. митничарите са заловили 9 210 литра нелегални и фалшиви препарати за растителна защита и 4086 кг. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Година по-рано най-фрапиращият случай е установен на "Капитан Андреево" в товарен автомобил, идващ от Турция. През септември 2021 г. са открити общо 18 т (21 381 броя опаковки в бутилки и 3824 кг) различни видове и марки препарати за растителна защита (ПРЗ).

Според извършената оценка от вещо лице стойността на контрабандните препарати е 321 000 лева, уточняват от митническата агенция. Общо за годината заловените ПРЗ-та са 25 684.25 литра и 4096.1 кг. 

Най-големият случай за 2020 г. е 8000 литра и 6000 кг на "Пристанище Варна" в контейнер от Китай, а за 2019 г. от "Капитан Андреево" със сухопътен транспорт от Турция за изловени 1700 кг и 6350 литра недекларирани ПРЗ. Годината обаче е доста успешна за контролиращите органи, тъй като общо за заловени само по границите 27 896.85 кг и 14 564.75 литра. 

Задържаните пестициди основно идват от Турция и Китай, като агенция „Митници“ извършва проверки на линия на незаконните препарати основно на външни граници, докато във вътрешността на страната нелегалните ПРЗ се „ловят“ основно от БАБХ.

Два типа са основните нарушения, заради които се задържат препарати за растителна защита, уточняват от агенцията.

Първият тип са задържанията на пестициди за митническо нарушение. Това са препарати, които не са били декларирани пред митническите органи, те са контрабандни или укрити. 

Другите задържания са осъществени съгласно така наречените „мерки по надзор на пазара“. Това са препарати, които са установени при проверка на границата.

Тук препаратите са редовно представени пред митническите органи, но за тях е възникнало съмнение дали са регистрирани или разрешени за употреба  в България и ЕС. В тази връзка са сезирани органите на БАБХ, намиращи се на границата, които предприемат по-нататъшни действия, ако не са регистрирани.

Междувременно от Агенция "Митници" съобщиха, че е проведен оперативен семинар за борба с фалшивите и незаконни продукти за растителна защита, на който са били поканени от АРИБ лектори чуждестранни експерти в областта на разработването на иновативни и устойчиви технологии за растителна защита.

Над 50 митнически служители преминаха през лекционен и практически курс на обучение в Националния учебен център в София, както и митниците във Варна и "Капитан Андреево".