Променливото време, включително бури с градушки, съсипаха голяма част от лозята във Франция, съобщиха производители. Най-силно засегнати са районите Коняк, Шабли и Божоле. 
 
„Градушките последните няколко дни опустошиха много лозя, което означава, че бъдещата реколта е несигурна и по-скоро невъзможна“, посочиха от FNSEA - най-големият фермерски съюз във Франция, цитирани от Грийн Тек.
 
Производителите от една от засегнатите райони - Коняк обясняват, че около 5000 - 6000 хектара с лозя са съсипани. Това се равнява на около 7% от насажденията. 
 
„Има места, където цялата реколта от грозде е унищожена“, заяви говорител от FNSEA. Близо 27,5 мм дъжд и 15 сантиметра град паднаха за 15 минути в засегнатите райони преди дни. 
 
В Бургундия градушките и валежите в нощта на петък срещу събота са увредили около 600 хектара, главно в югозападната част на Шабли – най-големият лозарски район в Бургундия.
 
 „За Шабли е най-трудно, защото това е третият удар тази година, след студовете в края на април и градушката на 13 април“, допълниха от FNSEA.
 
В района на Божоле, известен със своето популярно младо вино „Божоле Нуво“, около 1000 хектара от лозята са унищожени от бурите.