Предстои скъпа пролетна кампания с високи цени на горива, торове, семена. Ако през миналата 2021 г. себестойността на декар пшеница, царевица или слънчоглед е била 110-120 лв./дка, то при тези цени на консумативите тя ще бъде над 300 лв./дка.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Това изчисляват от Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра. Те са готови да обсъдят проблемите в българското земеделие с управляващите и са подготвили документ с набелязани спешни мерки за решаването им. 

„Трябва много да се внимава с интервенцията на хлебна пшеница за попълване на държавния резерв, защото след три месеца предстои жътва. Тук възниква проблемът как ще се съхрани, кой ще отговаря за този резерв“, посочва Кирил Боянов, председател на браншовата организация край Дунава.

Като аграрикономист той повдига въпроса за изкупната цена на зърното, което в момента на пазара е между 700 и 800 лв./тон. Следващият проблем, посочен от браншовика, е как високата себестойност на пшеницата ще се калкулира в хляба и доколко тя ще расте.

„Държавата ще има ли ресурс да компенсира това покачване на цената?“, пита Боянов. Според него една от належащите мерки е сваляне на 9 % на ДДС за хляба, плодовете, зеленчуците и животинските продукти с цел да се компенсира високата инфлация и да се активира потребителското търсене.

През следващия програмен период в ПРСР да се стартират мерки за използване на алтернативна енергия чрез фотоволтаици, предлагат още от браншовата организация.

Това е особено належащо за секторите, използващи силози за съхранение, хладилни стопанства за плодове и зеленчуци или кладенци за капково напояване. По този начин себестойността на продукцията няма да е обвързана с неколкократно по-високите цени на електроенергията.