Електронният Регистър на биологичното земеделие стартира днес, като до 13:00 часа в него са се вписали 3 134 производители.

Нова дата: Регистърът на биопроизводителите тръгва на 4 септември

Броят им засега е едва 50% от всички оператори, включени в системата за контрол, съобщи Министерството на земеделието.

„С цел гарантиране на доверието по веригата „производител - потребител“, заинтересованите лица могат да изпълнят задължението да създадат профил на всеки оператор. След създаването на профила той ще бъде активен", допълниха от министерството.

Оттам напомниха на контролиращите лица, че създаването на профил включва въвеждане на идентификация на оператора, информация за дейностите и обектите под контрол, сключени договори и анекси, и други.

От министерството подчертаха, че ако не е въведена необходимата пълна информация за профила, това ще попречи на активирането на операторите в системата.

Регистърът заработи днес по силата на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Законът изисква всеки оператор - производител, или подизпълнител да потвърди информацията, която е въведена в регистъра. Това трябва да бъде извършено в срок до 10 календарни дни от подаването на данните за оператора от контролиращото лице.