От 6 февруари стартира информационната кампания на Министерството на земеделието за разясняване на условията по прилагане на Стартегическия план.

Всичко за Кампания 2023

Срещите преминават при сериозен интерес от страна на фермерите, а в Добрич залата дори не успя да побере близо 400-те стопани от четири области от Североизточна България.

Според Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, поднесената информация изключително много закъснява и мнозина от земеделските производители са в неведение какво да предприемат, какви условия трябва да изпълнят и в какви срокове. Ето какво сподели Радостина Жекова, председател на браншовата организация, след срещата в Добрич:  

"Това, което чухме, на практика пропусна да обясни кои са базовите изисквания за първите 20 лева на декар. Това са задължителни изисквани, не са избираеми и колегите трябва да са наясно, че нямат право на избор.

Това е задължително, за да получат базовото подпомагане. Ако изискванията не бъдат изпълнени, те ще търпят наказания, независимо от това, че в момента не бяха обяснени базовите условия", обясни Жекова.

Тя изтъкна, че някои от заложените екосхеми и "това, което имаме като информация като част от организациите, които активно преговаряха за това ОСП, не се покрива, не е вярно, тъй като поне в две от екосхемите имаше разминавания". 

Радостина Жекова: Екосхемите, така както бяха показани в момента, не мисля, че някой ще тръгне да ги изпълнява в този си вид. Най-разумното беше 2023 година да бъде обявена като преходна и всички изисквания постепенно да бъдат напаснати от старото към новото законодателство. 

В момента за информация земеделските стопани се препращат към НССЗ, които предстои да проведат информационна кампания. "Убедена съм, че експертите там нямат идея за какво става въпрос и че топката остава в тяхната градина. Освен това кампанията по директни плащания беше заявена да стартира от 1 март.

Дотогава няма да има готови упътвания как ще протече самата кампания. На практика това означава, че общинските служби по земеделие по същия начин ще изпаднат в адски некомфортната ситуация да очертава, да изпълнява, да обяснява нещо, за което самата тя няма идея как работи", смята още Жекова.

Липсата на екологичен слой ще създаде редица проблеми. "Ние като ползватели на земеделска земя имаме необработваеми непроизводствени площи, които са изключени поради изискванията от 2022 г., когато сме ги подали. Към този момент няма решение по този проблем, а кампанията започва след 20 дни", недоумява още стопанката. 

По думите й страшно притеснително се оказва едно изискване по екосхемата за намаляване използването на пестициди, наречено „тотални фунгициди“. "Такова понятие в агрономията няма, в залата имаше достатъчно агрономи. Едва ли някой може да даде отговор какво означава. Това е изискване по една от екосхемите, която е възможна за нас. Това с „тоталния фунгицид“ ще изиграе много лоша шега", прогнозира Жекова. 

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите съветват много внимателно да се следи информацията, която ще дойде оттук насетне. "Ако топката е в общинските служби по земеделие и в НССЗ, то трябва да правят постоянни информационни срещи до края на месеца. Неяснотите са безкрайно много, а кампанията по директни плащания започва на 1 март", посочи Радостина Жекова.