В условията на пандемия месодайна животновъдна ферма обяви преди дни плановете си за разширяване.

Агроиновации: Прецизно производство на говеждо месо

Инвестиционното намерение е публикувано на сайта на добруджанската община. В него се посочва и искане за преценка необходимостта от ОВОС, изпратено до РИОСВ – Варна. 

В добруджанската ферма към момента се отглеждат 100 говеда за месо. Намерението на собствениците е да увеличат терена със 6,5 дка и съответно броя на животните до 170.

Ще се прокара и нов водопровод, за който вече има разрешение от Общинския съвет на Тервел. Изградени са две отделни постройки, а в новото разширение ще се отглеждат само телета. Торовата смес от говедовъдната ферма, съхранявана в бетонираното торохранилище на фермата, ще се използва за наторяване на земеделските земи в региона. Фермерът е сключил договори за осигуряване на тор за 3000 дка. Разпръскването й се извършва два пъти в годината - през пролетта и в началото на есента. 

Месодайните крави се отглеждат на паша с добавка от концентриран фураж. Те прекарват възможно най-малко време на закрито – само при силни снеговалежи, обилни дъждове и екстремно ниски температури. Движението и пасищното отглеждане допринасят за по-доброто качество на телешкото месо. Когато животните достигнат необходимото тегло, те се маркират за отвеждане в кланица. 

Селското стопанство е най-важният сектор в икономиката на община Тервел. Районът е един от големите производители на зърно в страната. Преобладават растениевъдство и животновъдство. Земеделските земи в община Тервел възлизат на 413 000 дка, които представляват близо 72% от общата площ. Силно развито е растениевъдството – отглеждат се пшеница, царевица и слънчоглед, които обхващат около 77 % от обработваемите земи.

Традиционни за общината са млечното говедовъдство, овцевъдството и пчеларството. Разширяването на фермата за месодайни говеда е крачка към популяризиране на говеждото месо.

В хранителната диета на българина телешкото заема много малък дял. Средната консумация на човек от едно домакинство годишно е едва 1 кг. 

С одобряването на инвестиционното предложение ще се открият и нови работни места, посочва още инвеститорът в подаденото до общината намерение.