Количеството на храната, която се дава на преживните животни е основното, което следят стопаните. Не бива да се забравя обаче, че качеството е не по-малко важно през зимния сезон.

Трудно ли се установява бременност при кравите?

„Повечето фермери, които консултирам в моя район ползват като основна храна царевицата във всичките й варианти – и зърно, и царевичак. По нашия край в равнините на Северозапада това е традиция. На всички обаче подробно съм обяснил, че тази култура е бедна на калций и трябва към дневните дажби на овцете или кравите да се добавят храни, които го съдържат в достатъчни количества или да се дава креда“, обяснява ветеринарният специалист д-р Цветан Ценов.

Другото важно условие е смилането на зърното да се прави периодично през няколко дни, до една седмица на малки количества.

„Като нас хората, така и животните имат усещане за вкус на храната. Престоялото царевично брашно се вгорчава и затова те спират да го ядат“, обяснява д-р Ценов.

Според него някои стопани в старанието си да хранят добре животните си грешат, давайки им само зоб. По този начин животните на практика поемат необходимите хранителни вещества, но остават с чувство за глад. Затова винаги към дажбите трябва да се добавят груби фуражи.

„И тук пак ще трябва да отворя дума за царевицата, защото тук в равнината основният груб фураж е царевичака. Много стопани го слагат така цял в яслите, което е грешка. На практика животното изяжда едва половината. На всички препоръчвам да смилат стръковете, защото по този начин животното изяжда почти всичко, а стопанина не реализира загуби“, обяснява още ветеринарят.

Другите груби фуражи, които са препоръчителни в този сезон са ливадното сено и дори сламата, която често е доста подценявана, но на практика е ценна и полезна храна и за овцете, и за кравите. За да се обогати менюто особено на бъдещите майки е важно да се дават цвекло, тикви, кръмна ряпа и други кореноплодни. Те обаче трябва да се сипват нарязани в коритата. Усилието обаче си струва, защото съдържат много полезни и за майката и за плода амиди, които напомнят на животните вкуса на трева, както и богата гама витамини.