Месната индустрия е под натиск от две страни. Китай възстановява своите свински популации по-бързо от очакваното, увеличавайки търсенето и респективно цените на соята и царевицата, използвани за изхранване на животните.

Стоян Чуканов: Помощта за говеждо месо да стане постоянна

Поради бързото възстановяване на Китай - най-големият консуматор на свинско месо в света - може скоро да се наложи страната да внася по-малко, пише Bloomberg.

Тази двойна динамика - повишените разходи за фураж и вероятността за по-малък китайски внос през 2021 г. - заплашва да намали печалбите за животновъдите и птицевъдите в САЩ, Бразилия и всички други държави износителки на месо, както и тези на самите месопреработвателни компании. Още по-лошото е, че производителите са засегнати точно, когато започва да има признаци за излизане от пандемията, която от своя страна повиши разходите и намали вътрешните пазарни цени на месото.

„През следващата година американските животновъди и птицевъди ще се сблъскат с по-голяма инфлация при разходите за фураж, отколкото са имали за повече от десетилетие, поставяйки под въпрос способността им да се възстановят след трудна и нестабилна 2020 г.“, коментира Уил Сойер, икономист към земеделския кредитор CoBank.

Сойер очаква американските производители на говеждо, свинско и пилешко месо да отчетат 12-процентно повишение на разходите за фураж догодина спрямо 2020 г.

Китай внася рекордни количества зърно и соя на фона сухите метерологични условия, които заплашват да редуцират жътвата на южноамериканските култури, в допълнение на незадоволителната реколта в страни като Украйна. Оскъдното предлагане след години на дългогодишно пренасищане на пазарите на зърнени култури и маслодайни семена спомогна за разрастването на месопроизводителите.

Междувременно притесненията за намаляване на китайския внос през следващите месеци започнаха да тежат върху цените на фуража в САЩ, където търсенето от ресторанти и институции като училища все още е по-ниско поради Covid.
Китайските свински популации, които бяха заличени в началото на 2018 г. от африканската чума, вероятно ще се възстановят напълно до първата половина на 2021 г., заяви китайското министерство на земеделието във вторник. Междувременно правителството ще освободи повече свинско месо от държавните запаси, за да засили доставките преди фестивала на китайската Нова Година през февруари.

Миналата седмица Пан Чъндзюн, старши анализатор по въпроси, свързани с животновъдството, към Rabobank, изчисли, че вносът на свинско месо в Китай може да спадне с 30% през следващата година.
Ръстът на свинските популации в Китай на фона на разрастването и модернизирането на свинефермите преди пандемията от Covid-19 е бил „огромен“, според Хю Уелш, президент на Royal DSM в Северна Америка, която притежава голямо фуражно звено.

Поради тази причина има „по-голямо търсене на фуражни съставки, което се оказа интересно развитие за нас“, каза Уелш, като добави, че "преди имаше значително увеличение на търсенето на протеинови продукти“.
 

Слабият реал

В Бразилия - най-големият износител на пилета, разходите за фураж оказват допълнителен тласък: обезценяване на местната валута. По-слабият бразилски реал повиши привлекателността за изнасяне на месо, редуцирайки запасите от соя до най-ниското им равнище поне от 1999 г. насам.

Сухото време вреди и на лятната реколта от царевица в южната част на страната, която е географският център за производство на птиче и свинско месо. Комбинацията от слабата валута и неблагоприятните метерологични условия измести цените на бразилското месо на друго ниво според Рикардо Сантин, ръководител на групата износители на месо ABPA.

„Производствените разходи преминават през структурна промяна на нарастващите цени за фураж и по-високите разходи, свързани с пандемията на коронавируса“, ​​каза Сантин на пресконференция миналата седмица. Разходите за отглеждане на птици са нараснали с 36% до октомври тази година, докато разходите за свинско месо са се увеличили с 41%, гласи информация на ABPA, позовавайки се на данни от държавната агенция за земеделски изследвания Embrapa.

"Търсенето на Китай за бразилско месо ще остане високо, особено за свинското", коментира Сантин от ABPA. Китайското производство на свинско месо ще достигне нивата отпреди африканската чума по свинете до 2025 г., а търсенето на вносно месо може да продължи да се увеличава с нарастващото потребление, което ще доведе до дефицит от 3 милиона тона свинско месо за пет години, сочат изчисления на ръководителя на групата износители на месо ABPA.

Растежът на износа на свинско месо от Бразилия ще се забави до 10% годишно през следващата година спрямо 37% г. тази година  според ABPA. Износът на пилешко месо може да нарасне с 3,6% след стабилна 2020 г., тъй като икономиките се възстановяват при традиционните купувачи като страните от Близкия изток и облекчените ограничения, смятат от групата.

Месните компании са похарчили над 1 милиард долара тази година за разходи, свързани с пандемията, инсталиране на пластмасови разделители в кланиците, тестове за Covid, предоставяне на защитно облекло и увеличаване на заплатите на работниците, сочат данните на лобистката група North American Meat Institute.

Птицевъдните компании обикновено са едни от най-преките потърпевши от покачването на разходите за храна за животни. Sanderson Farms Inc., третият по големина производител на пилета в САЩ, през октомври определи по-високите разходи за фураж като попътен вятър. Компанията, която също отглежда по-голямата част от свинете си, отчита печалба за четвъртото тримесечие на 17 декември.

"Вече повишените цени на фуражите, главно тези на царевицата и соята, представляват приблизително 58% от разходите за американските свиневъди в сравнение с 55% преди година", коментира Джон Наливка, президент на Sterling Marketing Inc. Фуражът представлява около 24% от разходите за угояване на говеда, спрямо 18% през 2019 г.
„Тази ситуация с разходите за фуражи е критична ... изглежда цените ще останат относително високи“, отбелязва Наливка.