Пшеницата изгоря по добруджанските полета заради сушата. Реколтата от 1,245 млн. дка в Добричка област е на път да пропадне.

Суша тормози земеделците и в Северозапада

Заради пожълтелите и изсъхнали посеви започна развалянето на част от площите с жито. Това е жестоката картина от Добруджа. 

Тревогата за бъдещата реколта събра на заседание Управителния съвет на Асоциацията на българските зърнопроизводители със седалище в град Генерал Тошево. На него земеделските стопани излизат с решение да предложат на министър Десислава Танева спешно свикване на Консултативен съвет по земеделие, на който да се обсъдят състоянието на пшеницата и проблемите в Житницата на България. Предложението е изпратено до Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Членовете на добруджанската Асоциация са подали заявления за пропаднали площи в ОД „Земеделие”. В момента комисии обследват посочените от земеделските стопани полета. След установяване на напълно или частично пропаднали площи всеки зърнопроизводител ще получи протокол.

„Трябва да има подкрепа от управляващите за производството на пшеница, особено в моменти като тези, в които природата унищожава бъдещата реколта”, не крият надеждите си за помощ от държавата зърнопроизводителите. 

Третото обследване на площите с хлебно зърно в Добричка област ще приключи на 22 май. Тогава ще се установи общият процент на засегнатите от сушата посеви. Добричка област е лидер в производството на пшеница, но през последните 1-2 години природните аномалии се отразиха върху резултатите. 

През предходния стопански сезон сушата също „изяде” добивите. След безснежната и топла зима въпросът отново беше дали ще се разорават едва покълналите и неравномерни посеви. На жътва стопаните прибраха средно по 500 кг зърно от декар – добиви, които нито отговарят на очакванията, нито показа възможностите на сортовете и приложената технология.