Площите, засети с пшеница в Добричка област, са 1,245 млн. дка. Сериозна част от тях обаче страдат и жълтеят от настъпилото засушаване в региона. 

Бедствие в Добруджа: Сушата е напът да провали реколта 2020

"Това са най-ниските количества почвена влага, измерени за последните 60 години", съобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. 

Средната норма на валежите от октомври до края на март е 275 литра, а за зимата на 2019/2020 г. са отчетени едва 151 литра, т.е. с 50% по-малко. Ученият споделя, че през професионалния си път няма наблюдения за толкова екстремно засушаване. Липсата на почвена влага се усложнява още повече от добруджанските ветрове. През последните 1-2 седмици в Добричка област се вдигат огромни прахови бури, типични за Сахара.

Пролетната кампания е към края си, сеялките залагат семената в почва, превърната на пепел. 

Проф. Киряков: "Сушата е сериозен проблем. На около 40-50 м около поясите вече е пустиня."

Според него големият обрат в състоянието на посевите е настъпил около Великден, когато температурите са започнали да се повишават. В момента пшеницата се влошава с всеки изминал ден. Картината е твърде динамична и се влияе от редица фактори. 

От особено значение се оказват изборът на сорта пшеница и приложената агротехника. На полето българската селекция се държи значително по-добре. 

„В Добруджанския земеделски институт от години правим изследвания за издръжливостта на екстремна суша. Потенциалът на толерантните сортове е около и над 40% от добива, който дават при оптимални условия. По този начин имаме яснота за поведението на българската селекция при извънредни и екстремни условия. Каква е обаче толерантността на сортовете пшеница от т.нар. западна селекция, не можем да кажем”, пояснява проф.Киряков. 

Сериозно отражение върху поведението на пшеницата оказват и големите торови норми, категоричен е професорът. От години той алармира, че тази практика има негативни последствия. Силно братилите пшеници, в които са внесени високи торови норми, в момента страдат много повече. 

Ще се разорават ли площите с пшеница? Според проф. Киряков това не е решение за земеделските стопани.

„Това изисква отново оран на 25 см. Ако досега си хвърлил 80-90 лв. на декар и ако решиш да разваляш, трябва да вложиш още пари, за да засееш друга култура и да чакаш дъжд”, не крие рисковете ученият. 

Той съветва земеделските стопани да спрат да правят каквито и да е разходи за растителна защита, за да не се стресира допълнително житната култура. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Сушата мъчи и овощарите в Русенско

Суша на полето и суша на пазара на етерични масла

Тежка суша в Добруджа: Зърното е в опасност