Валежите в страната през последните дни дадоха надежда на земеделските производители за възстановяване на есенниците и за по-добри условия за развитие на пролетниците. 

Десислава Танева: Сушата няма да се отрази на реколтата от пшеница

Положението със запасите от влага в почвите на Добруджа обаче остава сложно. В някои райони дъждовете са били повече и пшеницата, която е успяла да издържи досега, се е посъвзела. На други места обаче валежите отново са били недостатъчни. Засушаването продължава да бъде проблем в редица землища на областите Варна, Добрич и Шумен.

„Падна малко дъжд, но ще видим как ще е положението. Валяло е твърде малко точно там, където са пшениците ни. Дъждът е бил от порядъка на 8-9 литра на кв./метър. Но онези посеви, които са пожълтели, те са неспасяеми, вече са изгорели. Оттам няма какво да се получи“, разказа пред Агри.БГ фермерът Георги Великов от добричкото село Красен, община Генерал Тошево. Той развива малък семеен бизнес в зърнопроизводството. Двамата със съдружника му се грижат за около 2300 декара в житницата на България.

Земеделските производители в региона могат само да мечтаят за падналите 20-30 литра/кв. метър съвсем недалече в област Силистра. Засушаването в Добруджа е за втора поредна година.

Миналата пролет много повече стопани разораваха есенниците, за да сеят царевица и слънчоглед с надеждата, че сезонните дъждове ще оправят положението. На повечето места тази тактика даде добри резултати. Сега обаче стопаните разорават много по-рядко, тъй като се опасяват, че и пролетниците може би няма да се получат при такъв недостиг на влага. 

В добри години в Добруджа е нормално да се получава по около един тон пшеница от декар. През 2019 г. липсата на почвена влага свали почти наполовина този показател за област Добрич и там бяха отчетени средно 553 кг/декар. Все пак той остана малко над средния за страната, който беше 515 кг/декар.

„Сега в сушата пшеницата не е братила. Посевите са ниски, не стигат до коляното, а някои са започнали да изкласяват. Ако изкараме поне 200-300 кг/декар, пак добре“, смята Георги. 

Валежите в по-голямата част от страната донякъде оправиха положението, но в Добруджа проблемът със сушата си остава. Наред с останалите проблеми сега земеделските производители в региона се чудят откъде в тази ситуация ще намерят пари за рентите, които в района са 60-65 лв./декар.